RichardR.V.A. Braun
Nederland-Kroatië
Maandag 27 september 1993

De trein van Utrecht naar Schiphol had dus tien minuten vertraging. Op Schiphol redelijk snel de Martinair balies gevonden en vervolgens nog enkele andere mannen in dezelfde uitmonstering.
Het vliegtuig had dus ook 1 uur vertraging zodat men poogde ons in een hok bij elkaar te houden. Dit lukte dus niet, ik ben samen met Do Hoogsteder tijdelijk ontsnapt geweest. Tweemaal Klu en tweemaal KL collega kwamen ook nog afscheid nemen en die wilden we niet teleurstellen.
De vlucht was rustig en voorspoedig inclusief maaltijd.In Zagreb aangekomen, klein oponthoud douane maar vervolgens met een Noor en een Belg en combi’s verplaatst naar het HQ.
Daar admin en veel info van kol. Pastoors. Vervolgens via kamp Pleso de balen en koffers gelukkig gevonden en af naar hotel Astoria, met alle bagage (19.00 uur).Vanaf 19.30 uur in het chinees restaurant, behorende bij het hotel gegeten samen mat Pastoors en een majoor Klu (Leo Verhoef)die airfields covert. Een redelijk rustige nacht completeerde deze eerste dag.

RichardR.V.A. Braun
Kroatië-Zagreb
Utorak(Dinsdag) 28 Rujan(september) 1993

Na het onbijt met een praatgrage dame, die tevens poogde zoveel mogelijk Kroatisch bij te brengen, werden we door de Noor opgehaald voor een lesdag.
Veel geduld en een blokade van de poort levert uiteindelijk op een ID-card en kennis over bomkrater analyse.
Na 19.00 uur verkenning van de stad. Pizza gegeten en vervolgens nachtclub (tot 23.00 uur!).De plaatsing(en) zijn inmiddels ook bekend. Ik ga naar Banja Luka als airfield observer.

RichardR.V.A. Braun
Kroatië-Zagreb
Srijda(Woensdag) 29 Rujan(september) 1993

Het onbijt was niet zo flitsend geregeld, daarentegen werden de kamers goed(?) schoon gemaakt. De hele dag regen en veel lessen in mijnen etc. Rijbewijs gehaald en verstrekt gekregen, was overigens een peuleschil. Tevens voorschot van $1500,- ontvangen en ergens tussendoor vernomen dat vrijdag ± 15.00 uur ophaal tijdstip is voor mij.
‘s-Avonds rechtstreeks naar camp pleso voor een ‘vergadering’ met de sociale … commissie. Na een uitstekende nassi maaltijd werd plotseling het bier drinken doorbroken door de aankondiging van een formele vergadering van de sociale … commissie. Deze werd in soldatenhal gehouden.
Na afloop, niet veel meer dan voorstellen en vliegen afvangen , verder met bier drinken in Holland Huis.
Na retour in hotel ongeveer 11.30 reorganisatie van koffer omdat de nieuw verworven dictafoon een plaatsje moest krijgen.

RichardR.V.A. Braun
Kroatië-Zagreb
Cetvrtak(Donderdag)30 Rujan(september) 1993

De lessen vandaag op HQ beginnen langzamerhand te vervelen. Het wordt steeds duidelijker dat de burgers van de UN niet bepaald bereid zijn om je te helpen.
Vanwege de uitval van lessen was het ook mogelijk een uitstapje naar Camp Pleso te maken. Daar dus ook de Zweedse PX bezocht die beter bedeeld is dan de PX op HQ. Aan het eind van de middag kwam tevens een teamgenoot van Banja Luka zich alvast melden. Bo …. Een Zweed aardige vent.
‘s-Avonds bier gepakt in Zagreb, vervolgens een vervanger voor Mc Donalds (Ham Ham) en een bistro gevolgd door de nightclub. In deze laatste plaats werden dus alle resterende HDR’s gedropt aangevuld met enkele DM’s.

RichardR.V.A. Braun
Kroatië-Zagreb-Laktasi-Republica Srpska
petak(Vrijdag)1 Listopad(oktober) 1993

Daar de lessen op HQ waren afgelopen werd desalniettemin om 07.10 uur van het hotel het busje genomen met prive koffer. Deze koffer in de kelder van HQ gedropt en samen met Louis weer naar Camp Pleso.
De party voor Belgrado had aanzienlijke vertraging en Do was ziek. Rond 14.00 uur voor Bo de Poolse Lt-Kol geregeld en vervolgens rond 15.00 uur vertrek naar Banja Luka.Via autobaan, civiele politie checkpoint, Servisch checkpoint en Nepalees checkpoint arriveerde we met rechte hoek van autobaan in het HQ Nepbat.
Daar getankt en kennis gemaakt met Maleise collega en Laison Officer(LO) (vladimir).Vervolgens via checkpoints Nepbat/Servische civiele politie naar hotel.
De spanning in het hotel was niet aanwezig dus naar derde verdieping met stapels bagage via de trap in het donker.Ik slaap met Edmund Klich ( die Poolse overste dus)op dezelfde kamer.Bo Palmquist nodigde ons uit voor een wiskey wat natuurlijk volgaarne werd aanvaard.Ongeveer 12.00 uur slapen.

RichardR.V.A. Braun
Laktasi-Republica SrPska
Subato(Zaterdag)2Listopad(oktober) 1993

Rondom 07.30 maakt Bo zich al zorgen dat ik me zou verslapen maar hij wist dus niet hoe ik ‘s-ochtends op gang kom. Rond 08.00 uur zijn we vertrokken naar het noordelijke vliegveld Mahovljani om Knud Kristiansen af te lossen.
De ochtend werd verder gevuld met familiarisatie een gesprek met de plv. basis commandant via Miroslav de andere LO over zijn zwaar zieke zoon van 17 en de problemen rond te verkrijgen medicijnen.
Na de middag vertrek naar de zuidelijke basis Zaluzani waar we vladimir ontmoetten en de lunch werd genuttigd.Na wat hobieën met de computer teneinde een duty roster eruit te toveren werd de terugreis naar Mahovljani aanvaard.Tussendoor echter nog zware discussie over de opgelegde vrijheidsbeperkingen, wellicht dat dit morgen weer ter sprake komt.
‘s-Avonds ingegaan op uitnodiging van Knud om een andere whiskey te proberen wat ook weer lukte.

RichardR.V.A. Braun
Laktasi-Republica Srpska
Nedjeja(Zonderdag)3Listopad(oktober)1993

Vandaag eerst de boeken bijgewerkt en vervolgens was er de ontmoeting met Popovisch (Lt-Kol Serv).Uit deze informele meeting is als belangrijkste naar voren gekomen dat onder begeleiding van LO een bezoek aan Banja Luka mogelijk schijnt.
Na de lunch (niet zo best dit keer) hebben we het SITREP weggebracht. Daarbij dienden we ook twee dames mee te nemen. Bij Nepbat. de enige mogelijke drank gekocht (Rumzwaard) en vervolgens terug.Inmiddels was er een UNMO team van sector west in onze area belandt (Ier+Ghanees+……) dit veroorzaakte natuurlijk weer de nodige regelkunst maar tenslotte kwam alles weer tot rust. Een standby dag van bijzondere allure dus.

RichardR.V.A. Braun
Laktasi-Republica SrPska
Poneldeljak(Maandag)4 Listopad(oktober)1993

Vandaag patrol samen met twee Polen. ‘s-Morgens naar Banja Luka Hospitaal voor medivac, deze werd gecancelled.Vervolgens met vladimir naar zijn company. Koffie en Wodka. Vervolgens naar de concurrent. Daar vissnack en bruine drank. ‘s-Avonds naar BL. Kebbab en bier genuttigd. In hotel bier met bewakers en een hospik (dit was voor BL).

RichardR.V.A. Braun
Laktasi-Republica Srpska
Utorak(Dinsdag)5 Listopad(oktober)1993

Hoewel formeel BL-1, de praktijk was anders. Na een niet zo’n beste lunch en diverse stroomuitvallen brachten we het SITREP naar Nepbat.
‘s-Ochtends beide Poolse kamaraden ook al uitgezwaaid. Terug met een jonge dame naar BL.Weer veel drank bij baas van Vlado. In hotel 1 whiskey en vervolgens snel plat.

RichardR.V.A. Braun
Mahovljani airport-Republica Srpska
Woensdag 6 oktober 1993

Dienst op Mahovljani. M.b.v. computer 1 ? A-4 brief geschreven en die 8x uit PC in Zaluzani gehaald. Bij elke brief iets persoonlijks toegevoegd.
Van ± 12.00 tot 14.00 in Zaluzani rond gehangen. Diverse power-cuts. Je moet jezelf hier wel erg goed kunnen vermaken want er is werkelijk niets maar dan ook niets te doen!
Na terugkeer op Mahovljani ‘s-middags brieven afgemaakt en mezelf een tweede keer in de Hall of Fame gewerkt met Carmen, een detective spelletje, op de laptop.
‘s-Avonds goulash gegeten en na tienen, de 2 Polen wilden nog bellen, gaan slapen. De slaapzak blijkt nu nog veel te warm te zijn, dus halverwege de nacht deze opengeritst en de rest van het lichaam met een deken bedekt. De autan uit de doe-het-zelf tas werkt niet de hele nacht en er waren afdoende vliegen.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpska
Donderdag 7 oktober 1993

De aflossing liet wat op zich wachten waar achteraf een goede reden voor was. De 1701 is vannacht bij het hotel ontvreemd. Met Jacek en vlado naar Ocuzani gereden (Civil Police) overigens is eerst in Laktasi aangifte gedaan.Bij de CivPol bleek geen fax te zijn dus terug naar Nepbat bij Comcen. Daar tevens de brieven gepost en voor Natasja’s vader 12x whiskey meegenomen. Vervolgens op Zaluzani gedouched (voor de eerste keer, een waar genot daar wordt je weer mens van).
Na drieën standby in hotel. No 8 voor het team is aangekondigd een Pakistaan. Samen met Edmund om ongeveer 18.00 uur het dorp verkend Laktasi. Veel koffie-bars, 2 kledingzaken en een leerbewerker/schoenmaker.Na rapport met Bo, Knud en vlado chebab gegeten en bier gedronken (een lokaal merk Nektar uit BL is niet te drinken).
Tenslotte met vlado nog twee bieren gedronken en gegevens uitgewisseld.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpska
Vrijdag 8 oktober 1993

Patrouille dag met de enige nog overgebleven auto. De tweede is met Edmund naar Zagreb. Routinematige dag met ritjes van lunch en SITRAP.‘s-Avonds gepoogd met Jacek een normaal gesprek te voeren wat aardig lukte.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpska
Zaterdag 9 oktober 1993

Een dag op Zaluzani met name het Carmen spel uitputtend gespeeld. Bo stelde voor om mij af te lossen omdat Harm Rijks een party hield. De party bestond uit een goede maaltijd en een bar bezoek met life music, alles in Banja Luka. Behalve de logistieke commandant van Zaluzani majoor Viedovic en eega was ook Slobodan aanwezig met zijn twee kinderen evenals Miroslav met vrouw en een oud LO George met eega.
Na afloop bij George thuis nog uitgebreid over de huidige problematiek gediscussierd.Tegen 02.30 uur het hotel in, wat dicht was en Edmund met moeite wakker gekregen.

RichardR.V.A. Braun
Patrol Zagreb-Republica Srpska
Zondag 10 oktober 1993

Een PZ. Met Harm via miro’s huis naar NEPBAT. en vervolgens koffie bij UNMO team in Okucani. Hierna via een werkelijk mooi landschap uit NEPBAT. via een onbemande politiepost/scheiding tussen door Serven beheerst gebied en door Kroaten beheerst gebied het ARGBAT. Ingereden op weg naar Durovar.
Harm’s accomodatie bekeken en hun HQ inclusief hun SMO. Vervolgens een korte poging ondernomen om boven langs naar Zagreb te gaan. Daar kaart lezen en het vermijden van Bjelovar (tip Harm) niet samen gaan ben ik op mijn schreden terug gekomen om weer netjes via Ocuzani de autobaan te pakken. Via politiepost (Servisch), UN (JORBAT.) en politiepost (Kroatisch) naar Zagreb.
Vervolgens dus ruim twee uren zoeken naar HQ. Daar duty officer UNMO bezocht en MCCC. Vervolgens naar Camp Pleso en via via een slaapplaats geregeld (wat eigenlijk niet kan!). Inmiddels was duidelijk geworden dat ten noorden van Durovar een NL combi op een mijn was gelopen. 1 lichtgewond, 1 zwaarder en vermoedelijk 1 dode.

RichardR.V.A. Braun
Mahovljani airport-Republica Srpska
Maandag 11 oktober 1993

Na een goede nacht in het illegale bed begonnen met de boodschappenlijst. Via een omweg naar HQ. Intel ingelicht, MCCC ingelicht en uitgehoord. Geld gewisseld, krant(Eng) tevergeefs gezocht, jenever gekocht, voedselpakketten geritseld en een radio (umsonst) gevonden.
Vervolgens weer, dit keer redelijk direkt, retour naar NEPBAT. Edmund bleek vervelend met de auto’s. Bo en Knud hebben goed waargenomen vandaag wat MCCC bij voortduring in twijfel schijnt te trekken. Radio geprogrammeerd en voor het eerst weer eens Nederlands gehoord op de radio, is belangrijk voor woensdag a.s. NED-ENG in Amsterdam.
Morgen weer een rondje en dus schrijven in de computer maar weer!

RichardR.V.A. Braun
Mahovljani airport-Republica Srpska
Dinsdag 12 oktober 1993

Dagje Mahovljai dus nothing happened. Zelfs geen testruns. Dag voor brieven en aldus gedaan.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpska
Woensdag 13 oktober 1993

Patrouille dag. Eerst Knud en Bo geescorteerd naar NEPBAT en tevens de brieven gepost. Vervolgens retour om de aftocht van een MI-8 HIP te aanschouwen.Na aanzienlijke vertraging steeg deze tenslotte op voor een medivac. Vervolgens chaos van MCCC en lunch. Hierna na overleg SITREP weggebracht naar NEPBAT wat tot gevolg had dat de landing en start vanaf Banja Luka ziekenhuis niet kon worden aanschouwd. MCCC deed moeilijk maar is door mij netjes in het hok gezet.Tenslotte TL geinformeerd o.a. over het feit waarom ik even niet bereikbaar was. Hierna met Mohammed Ali Aziz, shebab en pivo (hij nam thee) gegeten. Hierna voetbal luisteren op 17.605 Mhz en NED-ENG was 2-0.

RichardR.V.A. Braun
Zaluzani airbase-Republica Srpska
Donderdag 14 oktober 1993

Dienst op Zaluzani, regulair met een casevac op afstand. Ook MCCC komt langzaam tot inzicht dat het zo niet werkt.‘s-Avonds mezelf vermaakt met twee spelletjes voor de computer. President of Israel (conflict) en Sokoban (blokken schuiven). En passant ook nog even klaverjassen.De nacht was niet slecht maar kon beter, de Servische gastheren beginnen wel erg vroeg. De post van 14/10: schrijven uit Den Haag+Elseviers.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpska
Vrijdag 15 oktober 1993

Na wisseling van de wacht, naar hotel en de was gecontroleerd. Missing items 2 T-shirts en 1 net. Dit laatste is inmiddels terug. Na veel discussie via LO kwam ook nog 1 T-shirt terug. Maar eerst met Bo boodschappen gedaan. Eerst de supermarkt waar de buit nogal tegenviel, vervolgens koffie gedronken op terras, in hemdsmouwen. Vervolgens nog wat zaken gekocht in een kleinere zaak.Hierna lunch in Zaluzani en vervolgens discussie over de was. Vervolgens Elseviers weekblad gedeeltelijk gelezen onder het eten van oubollige ‘club crackers’(wat zout en oud).‘s-Avonds met Edmund en Bo jenever gedronken en bier. De gekochte worst was uitstekend en voor herhaling vatbaar.

RichardR.V.A. Braun
Zaluzani airbase-Republica Srpska
Zaterdag 16 oktober 1993

Dienst op Zaluzani, rooster revisie gemaakt, nomenal role aangepast en SITRAP inclusief formele violation brief gemaakt.Verder de dag doorgebracht met Sokoban, Conflict en Blokken. Zelfs zo erg dat de afwas erbij inschoot, ik was gewoon te laat.Matig geslapen, het was nogal fris.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpska
Zondag 17 oktober 1993

Eerst de 2e warme douche. Vervolgens via Mahovljani de stanby in hotel. Daar de bananen gegeten voor de vliegen het zouden doen. De was klaar gemaakt d.w.z. gemerkt waar mogelijk en brief gevoegd. De lunch hield niet over vandaag. Meegegaan naar NEPBAT mede omdat tijdens het eten van Edmunds walnoten een stuk uit een element verdween en de Dutchboys wellicht weten hoe of wat…Het wordt dus MASH Camp Pleso. Met Edmund en Jamal terug naar Mahovljani en vervolgens LO ‘thuis gebracht’ in Banja Luka. Hierna nog even krijgsraad in Zaluzani (Knud, Bo, Jamal, Edmund and me) over de te volgen plannen morgen. ‘s-Avonds met Bo gepoogd te gaan eten wat buiten het hotel niet mogelijk bleek. In het hotel een biefstuk/pommes frites/salade gegeten wat redelijk tot goed was.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb Kroatië-Republica Srpska
Maandag 18 oktober 1993

PZ. Dus met Jamal op pad rond negenen uit het gebied en tegen 10.15 in Zagreb. Dit keer geen sightseeing dus alles rechtstreeks. Op HQ geld voor Edmund en Jamal opgehaald en dit ook tevens gewisseld althans gedeeltelijk voor DM’s. Tevens zoutjes gekocht, sigaretten en gummibaren alsmede augurken. Hierna naar Pleso voor PX en MASH alsmede reisbureau. Aziz kon op Airport ook nog de nodige zaken doen. Op Pleso de voorraad koffers uitgebreid met 1, voor kleinere reizen. Vervolgens Steven opgehaald. Samen met meerdere Kenianen leven ze in een soort pension. Steven wilde dus ook nog naar de PX dus weer terug! Tenslotte rechtstreeks naar NEPBAT HQ daar vereniging met de rest en vervolgens in kolonne via Mahovljani naar Zaluzani. ‘s-Avonds met Edmund, Knud en Vlado chebab gegeten en daarna nog de nodige whiskey verorbert inclusief pinda’s. Het weer wordt kouder!

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpska
Dinsdag 19 oktober 1993

Een door MCCC aangekondigde medivac dreigde even de routine te verstoren maar desalniettemin zijn Bo en Knud vertrokken voor CTO. Jamal brengt ze en laat onderhoud plegen aan de 1726, komt dus morgen terug. In civiel meegereden tot Romeo. Vervolgens terug en even bij Edmund aangeklopt (Mahovljani). Daarna via hotel (omkleden) naar Banja Luka militair hospitaal. Daar lt-Kol Popovic opgepikt en ongeveer 1 km verder afgezet. Vervolgens langs Vlado’s ouders huis omdat hij nog een fles sterk moest ophalen (Asbach Uralt). Hierna naar Zaluzani-medivac inmiddels gecancelled. Prince of Persia gespeeld tot level 4 en dan houdt het dus op. Na de lunch bij hotel afgezet. De rest Steven-Vlado gingen verder voor SITREP. Na me omgekleed te hebben eerst de worsten gekocht en vervolgens een wandeling aan de westzijde van Laktasi. Veel huizen zijn nog niet afgebouwd maar het geheel kan er mits klaar goed uitzien. ‘s-Avonds jenever en bier met Vlado en Steven.

RichardR.V.A. Braun
Airfield Mahovljani-Republica Srpska
Woensdag 20 oktober 1993

Doma (duty Mahovljani) dus brieven schrijven. Tussendoor ongeveer 40 maal geprobeerd Nederland per telefoon te bereiken zonder gevolg. ‘s-Avonds bezoek van Edmund voor een lesje WP5.1. Overigens even tussendoor pas het tweede paar batterijen zit in de walkman. En de gekochte dictafoon is pas aan zijn eerste serie toe. De power-break was lang vandaag.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpska
Donderdag 21 oktober 1993

PTL. Tevergeefs tocht naar militair Hospitaal. Lang verblijf in NEPBAT. (incident combi + ECCM report). Meat-pie door Vlado’s moeder gemaakt genuttigd in Z. MCCC uitgevraagd tot cancellation. Telefoon Z is aangesloten met nieuw nummer. Telefoon met OCKLu-sollicitatiegesprek a.s. maandag over telefoon? met Peter de Vries? ‘s-Avonds bier met Vlado en Steven.

RichardR.V.A. Braun
Zaluzani Airbase-Republica Srpska
Vrijdag 22 oktober 1993

Dienst op Zaluzani, kledinglijst gemaakt, attentie cq parafen sheet gemaakt. Ontzettend lang zitten stoeien met het SITREP. Om na een gedefinieerd cellen blok, gewoon lijnen in te brengen, het lukte dus niet. In de avond nog wat gestoeid met spelletjes en terwijl Edmund ‘les’ had op de computer, nog gedineerd, een dubbel portie linsentopf met reisrigoletto. Redelijk op tijd gaan slapen, met de kachel aan. Het was een goede nacht.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpska
Zaterdag 23 oktober 1993

Na de goede nacht slaap zelfs na zevenen kunnen douchen. Vervolgens de zooi opgeruimd en tevens de afwas gedaan. Daar vandaag i.p.v standby het een patrol dag werd pikte Jamal mij op om samen Aziz te halen. Vervolgens Jamal en Aziz begeleidt naar Romeo. Niet lang daarna met beide auto’s radiocheck gedaan met BL1. Vervolgens poogde Steven (BL1) de auto de schuld te geven maar dat lukte niet dus de Keniaans sliep en ziedaar resultaten. Inmiddels was er een medivac aangekondigd en al in tijd verschoven. Op Zaluzani was ‘graduation day’ voor dienstplichtigen zodat er veel verkeer was. Op Zaluzani 5 goed belegde crackers gegeten daar de lunch door de medivac in het water dreigde te vallen. Toen dus de medivac werd gecancelled was er tijd over om de jenever naar Vlado’s baas te brengen. Aldus geschiedde. De lunch was laat dus 14.15 en vervolgens SITREP time dus naar NEPBAT, tevens bellen naar MCCC over de inventaris. Vervolgens wat lang bij Daniela in de container blijven hangen en haar hoge nood gelenigd. Afspraak voor Banja Luka tour kon nog niet worden gemaakt. Op weg naar R X-ray groette? Nestriella? Ons ook nog uitbundig. Vlado vertelde me de achtergronden! Vlado bood nog aan om te stappen in BL maar ik besloot de hotelkamer te verkiezen. Op nieuws vanmorgen: Ned(5) beroofd van materieel en wapens in Vitez. Verslag schrijven en op tijd slapen.

RichardR.V.A. Braun
Mahovljani airport-Republica Srpska
Zondag 24 oktober 1993

Mahovljani dienst dus verslag vanaf 21/10 dus 3 dagen met vooruitblik op CTO misschien? Tevens eerste 2 brieven, 1 x retour (portoloos)V&L en 1x pl ouders(‘s-avonds van Jamal). Nieuwe auto is ontvangen. ‘s-Middags chaos rondom medivac en gezelligheid met Vielovic. ‘s-Avonds spelletjes en retour schrijven Lageveen.

RichardR.V.A. Braun
Verlaten van Republica Srpska
Maandag 25 oktober 1993

Jamal en Aziz kwamen rond 08.15 mij aflossen. Vervolgens reed Aziz me naar het hotel om de spullen klaar te maken voor CTO. Nadat ik snel de spullen had klaar gemaakt en weer beneden arriveerde was Aziz verdwenen? Nadat ik buiten zat te zitten verscheen Steven, Miro en Aziz. Steven vroeg nog of ik Aziz had weggestuurd, wat uiteraard niet het geval was,ik was zelf ook onaangenaam verrast temeer daar m’n carriere koffer nog in de toyota cruiser lag. Hierna kwam MCCC nog even roet in het eten gooien door een medivac aan te kondigen zodat vertrek naar R moest worden uitgesteld. De medivac werd verschoven zodat tenslotte toch de reis kon aanvangen. Steven en ik vertrokken dus in de toyota cruiser. Op het stuk Ocuzani-Novska draaide nog even een busje de weg op, maar dit bleek loos alarm, hij blokkeerde de weg niet echt. De cruiser is wat sneller dan de jeep 160/165 km/uur haalt ie wel. In Zagreb Pleso moest Steven wat bankzaken regelen en ben ik gaan tanken. Vervolgens naar HQ. Eerst lunch en vervolgens MCCC. Daar heeft Steven naar voren gebracht 1. Bo TL, me DTL en Aziz is gevaar. Vervolgens heb ik overnachting geregeld en gepoogd de tandarts afspraak te verzetten. Hierna helm, scherfvest en koffer in kelder HQ gezet en afscheid genomen van Steven. Vervolgens bleek transport niet aanwezig te zijn omdat de burgers dag der VN een dag te laat vieren. De PX was derhalve dus ook niet open. Hierdoor kwam ik weer terug van transport naar HQ waar Dave Vlam me kon mededelen dat ik als een speer C-3GGW moest bellen. Dit heb ik bij verbindingen gedaan en het gesprek verliep heel voorspoedig (mijn gedachte). Ook nog even gezinspeeld op 3 maanden verlenging waar C-3GGW dus op tegen is maar voor wat hoort wat heb ik hem gezegd, afwachten maar. Inmiddels werd het transport dus nijpender, maar tenslotte bleek dit Harm Rijks te zijn + maat en kon alles dus geregeld worden. Accommodatie is hotel central en het valt niet tegen. Eerst gedouched en onderhaar baard verwijderd en vervolgens down town. Grote wandeling en Pizza Jumbo genuttigd. Ben wel een pet vergeten op het station. Verslag om 21.30 uur gemaakt en nieuws mee gekregen. Twee nederlandse gewonden bij Travnik ongeveer 50 km ten zuiden van Banja Luka. Front is dus niet zo ver weg! De Moslim/Kroaten trekken op naar Travnik.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb Kroatië
Dinsdag 26 oktober 1993

Met shuttle bus naar HQ. Vervolgens rondhangen en medal parade 15(-2) van Nederlanders bijgewoond. Hierna even koffie en PX bezocht (sigaren/sigaretten) Vervolgens naar Pleso Airbase om die 2e shift van onze klas welkom te heten. De enige die blijkbaar in staat was ook daar te zijn was Cor Schellekens en natuurlijk Hazeu. Met dit transport weer naar HQ en vervolgens werden we (we= Cor,Henk Berntzen (Noor) en ik)door Jens Solvang (Tr HQ) naar het hotel gebracht. Eerst om 14.00 uur lunch in chinees restaurant (Astoria) en vervolgens down town. Wat gelopen en twee bieren gepakt. Rond zes uur terug op hotel kamer. ‘s-Middags ook nog even persoonlijke tegel besteld en wellicht koerier naar Banja Luka noodzakelijk, zien we morgen. Zoektocht naar kaart Zagreb i.v.m. lokatie Park Hotel, waar de Hollandse kliek zit, dus maar gestaakt, liep op niets uit. Een redelijk aanbod van reisbestemmingen zie ik ook nog niet zitten: Split/Dubrovnik/Boedapest/Kopenhagen/Londen etc. Wellicht dat Boedapest nog het beste is.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb Kroatië
Woensdag 27 oktober 1993

Vanochtend dus met de 07.10 shuttle naar HQ en daar de aktentas met overbodige zaken in de kelder gedropt. Vervolgens naar Pleso naar de tandarts. Daar bleek dat e.e.a. nu niet bepaald goed georganiseerd was, de afspraak van 09.00 uur werd 10.10 uur. Inmiddels wel in gesprek geraakt met een Canadeese burger, die net gearriveerd ingezet gaat worden als vrachtwagen chauffeur voor de UN. De tijd ging dus soepel voorbij temeer daar we ook besloten koffie te drinken in de ‘bar’ net buiten Camp Pleso. Nadat de TDA dus eindelijk klaar was om 10.30 en de dreiging van wortelkanaalbehandeling niet doorging ben ik naar Pleso Tower gegaan om na de uitwerking van de verdoving met BL-1 contact te leggen over de stand van zaken t.a.v. oppikken Knud en Bo. De plannen worden dus weer gewijzigd. Vervolgens ben ik naar hal airport gegaan om reis te regelen wat uitstekend is gelukt. Met Egyptenaar, Jordanier en Indonesier van sector North naar HQ gereden. Daar Loek van Tilburg HQ BH north (Zeppa) een comsat geschreven t.a.v. ons appartement en afspraak gemaakt met NL-club(15) over chinees eten. Terug in hotel (taxi bussie) via receptie twee hotels in Boedapest opgebeld maar die verstaan dus geen Engels noch Duits wordt een gokje dus tenzij de lieftallige dame van Mediteranski Turisticki Servis morgen nog helpt. Hierna de bestelde plaquette opgehaald en even gezocht naar een soort handtas omdat de resterende zaken zeer moeilijk in de samsonite-2 passen. Dat was dus tevergeefs de prijzen voor deze artikelen zijn absurd hoog. Via o.a. de botanische tuin en paar foto’s terug naar hotel. Koffer herpakken, gaat nu iets beter dicht, en Nederlands nieuws luisteren. ‘s-Avonds met z’n allen ongeveer 19 man chinees gegeten en vervolgens met een steeds kleiner wordend groepje wezen stappen. Het werd laat c.q. vroeg.


RichardR.V.A. Braun
Zagreb Kroatië-Budapest Hongarije
Donderdag 28 oktober 1993

Vanochtend dus verslapen, daarom maar met een taxi naar HQ gegaan. Daar nog wat spullen her-en omgepakt en vervolgens met shuttle bus naar Pleso. Onderweg kwam ik erachter dat ik de radio vergeten had. Dus koffer bij dame MTS geparkeerd en ook even gevraagd of zij wellicht accommodatie kon regelen. Ik dus op een heen en weertje naar HQ en vervolgens ticket opgehaald en betaald $296,-. Vervolgens nog een uur tijd doden op Pleso Tower en vervolgens hetzelfde gedaan met Josh Smit (kap-Delm oud). Bij het instappen moesten we nog onze bagage identificeren (blijkbaar wat door elkaar) en vervogens airborne met F50 van Austrian Airlines. De aansluiting op Wenen werd gehaald (ongeveer 15 minuten) en zo landde ik dus in Boedapest. Het vliegveld maakt geen grootse indruk maar ik heb wel de indruk dat harde valuta volgaarne en wellicht overvraagd worden geaccepteerd. Op Airfield geld gewisseld ($100,- = HUF 9511,- dus 1000 HUF is ongeveer f18,-) en hotel besproken. De eerste twee die ik noemde werden niet bemiddeld de derde wel kosten DM110,-/nacht. Ook nog voor HUF 400,- een kaartje voor transport gekocht ongeveer f2,20 plus aanbetaling hotel HUF 5000,-. Conclusie het geld ging er snel door. Het hotel werd na lang rijden bereikt, het ligt ook niet bepaald in het centrum, ziet er wel goed uit. De avond doorgebracht met TV kijken dat is tenslotte al lang niet gebeurd. Hier dus gewoon sataliet TV.

RichardR.V.A. Braun
Budapest Hongarije
Vrijdag 29 oktober 1993

Half acht gewekt door de Nederlandse radio. Vervolgens een bad genomen, om het hele lichaam weer eens schoon te krijgen. Hierna een goed ontbijt. Bij de receptie een kaartje opgehaald van de stad. De taxi down-town zou ongeveer HUF 700,- gaan kosten dus werd er besloten met de bus te gaan HUF 25,- tot Moska Ter van daar om ongeveer 09.00 de wandeltour begonnen die tot ongeveer 14.00 uur duurde, veel foto’s, een fotorolletje en een McDonalds maaltijd waren de oogst. Momenteel zijn er gedachten om op zondag het Balatonmeer met de auto te bezoeken. De verdere oogst was een paar kapotte blauwe sokken. De avond weer doorgebracht met TV kijken. Prijzen in Hongarije zijn normaal m.u.v. transport-publik en eten dat is lager dan in Nederland. Diverse mensen pogen hun waren op straat te verkopen, waarschijnlijk omdat er geen behoorlijk sociaal systeem is.

RichardR.V.A. Braun
Budapest Hongarije
Zaterdag 30 oktober 1993

Wat uitgeslapen maar toch redelijk op tijd Buda bereikt. D.w.z. het zogenaamde Burcht-kwartier. Beduidend toeristischer maar desalniettemin de moeite waard. Vandaag verder minstens vier bedelaars ontmoet. Mijn verschijning wekt blijkbaar een soort rijkdom op. In het Burcht-kwartier werden na mij eerst een nest Japanners losgelaten en vervolgens een nest Duitsers. Het werd dus m.n vanwege het laatste minder gezellig. Na de middag heb ik Budget-Rent-a-car opgezocht en het ziet ernaar uit dat dat de locale exercitie net onder de $100,- blijft. Hierna naar McDonalds in de (één van de) stationshallen. Bijzonder stijlvol ingericht en loopt als een trein. Eten is domweg goedkoper BigMac menu = HUF289,-=f5,78 tegen (in de reclame) f7,50 thuis. Ook bioscoop is goedkoop HUF 130,-=f2,60. Vervolgens rustig retour al zoekende naar pinda’s en dat viel niet mee en bovendien zijn ze prijzig HUF154,-=f3,08 en liggen op bed. Paspoort opgeëisd en wijn en cola drinken gemengd met pinda’s. Vanavond gehoord dat Austrian Airlines staakt, hoe zal dat dus overmorgen gaan?

RichardR.V.A. Braun
Budapest Hongarije
Zondag 31 oktober 1993

Na het ontbijt dus af naar Budget-Rent-a-car. Tegen kwart voor tien vertrek naar Balaton meer. Het geheel lijkt me in de zomer wel aardig. De noordkant lijkt me beter als de zuidkant. Wagen weer ingeleverd kosten ongeveer $143,- Hierna McDonalds weer druk en een sajet burger is gewoon een cheeseburger. Vervolgens het transport in het hotel geregeld en afgerekend voor het hotel. Opvallende zaken: Niemand maakt kaartjes met gaatjes, veel haltes, veel ritten. Deuren openen en sluiten zich razend snel, maar ook ouderen houden daar rekening mee dwz ze gaan op tijd naar de deur. Jongeren staan beleefd op voor ouderen. Nadere bestudering Ticket: Budapest-Wenen met N/MA? Het Oostenrijkse nieuws mompelde iets over niet van toepassing op f50 vluchten. We wachten dus af.


RichardR.V.A. Braun
Budapest Hongarije-Zagreb Kroatië
Maandag 1 november1993

De geschonken rollerball van Victor en Lia ligt waarschijnlijk nog in Boedapest. Hedenmorgen was het busje exact op tijd en met kleine vertraging was ik ook op tijd wakker. De radio had ‘een ruisstation’. Voor morgen zal ik de HWS(Human Wake System) gebruiken. Vertrek dus om 05.45 naar terminal 2. De onaangename verassing kwam dus toen we daar aankwamen i.p.v. 400 HUF was het nu HUF 600,-. De wervingsfolder goed lezend is er zelfs geen speld tussen te krijgen. Zijn Hongaren geslepen zakenlieden of ben ik een krent, wie zal het zeggen. Enfin gevlogen werd dus met MALEV de Hongaarse maatschappij, die duidelijk in opbouw is, wat bleek uit de folder die ik in de YAK-40 kon lezen. Na een aangename vlucht dus op Wenen wachten. Tot overmaat van ramp bleek de vlucht ook nog een uur vertraging te hebben althans dat bleek uit de ‘Grosstafel’. Navraag bij de omboekbali helderde dit misverstand gelukkig op. Desalniettemin ongeveer 3uren tijd doden, wat ik overigens van te voren wist. Gedurende deze periode rees ook het vermoeden dat de rollerball nog ergens in Boedapest moest liggen. De geschonken lucifers uit het hotel zijn overigens van het casino Boedapest en de aanstrijkstrook liet ook nog los. Met een F-50 zonder cabinecrew maar met een zakje voer landde ik tenslotte op Zagreb Airport. Douane ging snel, weer een stempel en met een Zweed in uniform (gaat naar Sarajevo) gepoogd een UN auto te strikken. De auto die tenslotte lukte bleek een onzer te zijn Jamal op weg naar de nieuwe Keniaan. Van hem vernam ik ook dat ik samen met hem de papiersmurf ben en de HQ weer door burgers werd omringd. Bovendien wilde hij mijn bagage in de auto zetten, die bleek ik dus vergeten te hebben. De bagage caroussel bracht geen uitkomst maar de gevonden/verloren objecten kantoor wel. Zo blijkt de baggage ticket toch nog waarde te hebben. Jamal zette me vervolgens bij hotel central af ($42,-=DM 70,-). De kamer is nu op vier hoog en het raam sluit niet goed, wel winst van HDR 5000,-(=f1,67)wat op tafel lag. Na een bijslaap periode ben ik me maar gaan gedragen als een ‘yoegoslaaf’ en heb konso gedaan. Zo kwam ik dus op het grote plein aan de ilice en heb daar de stadskaart bestudeerd. De conclusie was eenvoudig simpel lopen naar HQ voor sigaretten. Na exact 30’ gearriveerd en voor het eerst de teksten gelezen van het spandoek wat aan de kazerne hangt: Dank voor erkenning als land Wens terugkeer naar woonstede Verbod Servische concentratiekampen Kortom gezien de recente ontwikkelingen in Stuprido: ze zijn allen eender. Enfin behalve sigaretten tevens even de post gecheckt en dat was vreugdevol. Defensiekrant PIPIII is erdoor, brief schoonpapa, ‘brief’? Odette. Dus lezen maar.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb Kroatië-Banja Luka republica Srpska
Dinsdag 2 november1993

Op tijd opgestaan met het HW systeem en te vroeg mezelf neergezet bij ASIA. Vervolgens met de shuttle-bus naar HQ. In de kelder mezelf weer als militair vermomd en alles klaar gezet voor transport naar B/L inclusief de winterzak. Tegen tienen via de mobi HQ contact gelegd. In de berichten wisseling poogde Aziz me te verordenen om nog een nacht in Zagreb te blijven-no way dus. Toen hij verscheen heb ik dat ook even duidelijk gemaakt. Vervolgens heb ik het onderhoud voor de toyota op morgen gezet met gelijkertijd een half uur extensie voor het inleveren. Vervolgens Aziz en een collega via Astoria bij het park hotel afgezet. Hierna op weg gegaan naar X-ray. Daar aangekomen bleek al ras dat er nog een vreemde medivac in de lucht hing. Na een kort intermezzo bij NEPBAT signals alvast naar Romeo gereden. Daar heb ik dus plusminus drie uur dood moeten slaan met een weinig spraakzaame Nepalese luitenant en kapitein. Tussendoor even een glimp van Natasja en Daniela opgevangen. Tenslotte af naar hotel. Daar de spullen gereorganiseerd en de was klaar gemaakt. Vervolgens met Bo, Knud, Vlado en Richard 2 geborreld. Voor Edmund is dus Richard 2 gekomen. Nu zitten de 2 Polen op een kamer.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Woensdag 3 november 1993

Vroeger opgestaan dan gewoonlijk. Wat misverstanden over de rekening en zowaar een kriebel over de was! Dat wordt dus discussie. Razendsnel naar Zagreb gereden 170 km/uur en via Zagreb-Istok rechtstreeks naar HQ. Wagen ingeleverd en weer tijd gedood. Geld gewisseld op Pleso en een krant gekocht voor Vlado. Tenslotte speelgoed gekocht voor Roxane en Caspar en cola+snoeperij voor mij. Regulair terug gereden en ingeloodsd. Via Bo gesprek over meeting morgen en Knud naar hotel. Weer een lange power break en restanten van Edmunds ‘bezittigen’ gedropt bij Aziz. Vervolgens gisteren en vandaag geschreven en batterijen gewissled radio 2e keer. In standby laten staan lust batterijen!! Snel wisselen wist het geheugen niet. Nu administratie duty. -verhaal Arno Schouwenaars S.N/S.S huis…

RichardR.V.A. Braun
Mahovljani Airfield-Republica Srpsa
Donderdag 4 november 1993

Een Mahovljani dag dus brieven schrijven. Voor de middag op tijd opgepikt zodat we een team-meeting konden houden. Veel onheldere zaken zijn verhelderd en Richard-2 is wel af en toe eigenwijs. ‘s-Middags en ‘s-Avonds doorgegaan met brieven schrijven en tevens uitgevonden dat Aziz maar even de pan etc had meegenomen…dus geen goulash. ‘s-Avonds kwam Jamal voorbij om het rooster te maken en een chebab mee te nemen. Heerlijk zoals hij de zaken praktisch benaderd. Rooster maken kwam dus niets van wel veel gepraat over Nederland en Budapest. -Jazek is schoorvoetend overstag gegaan, echt een centepikker-dienstgesprek.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Vrijdag 5 november 1993

Als standby Vlado’s office bezocht. Natasjha thuis gebracht en ‘s-avonds met Bo en Richard-2 bier gedronken en daarvoor chebab gegeten met Jamal-off post. Kapper 2 DM was subliem in het hotel. Rooster november afgemaakt, nog enige aanpassingen zijn noodzakelijk maar de basis staat. ‘s-Middags ook nog een wasborstel gezocht maar in dit gebied wast men blijkbaar geen auto’s resultaat nihil dus. Het wachten op Natasja duurde zo lang dat een gore film bij comcen op NEPBAT. de enige uitkomst bood.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Zaterdag 6 november 1993

‘s-Ochtends eerst Knud Jamal laten aflossen. Knud begon overigens weer in z’n beste Deens te vertellen dat hij brood wilde halen met de auto, dus de sleutels nodig had, wel lachen dus maar ik begreep het toch. Vervolgens met Richard-2 gaan patroulleren. Eerst Bo naar R gebracht en vervolgens duty roster lopen afmaken terwijl Richard-2 zomer jacks ging kopen, een stuk of 7. Vlado deed zijn uiterste best om Daniela te bereiken om te stappen wat niet of nauwelijks lukte. Voor het SITREP verhaal konden we Natasja en Valeria meenemen dus Richard-2 op de achterbank geposteerd en het spel van niet gezien gespeeld om daarna fors te remmen. Overigens hebben we blauw gelegen van het lachen met de verhalen van Richard-2, zowel gisteravond als vandaag. Na terugkomst van sitrep omgekleed in civiel en met Vlado naar B/L gereden. Door zijn ouders uitstekend onthaalt kaas,vlees,hamburger,frites en pannekoeken. Vervolgens naar een kroeg gegaan waar ik een soort aardbeving voelde. Na 1 fles bier naar een disco gegaan waar we Daniela wel troffen met 3 vrienden waarvan één behoorlijk jaloers. Na de disco bij toeval nog een chebab tent gevonden waar Daniela er één nam, was nogal hongerig. Na zowel Daniela als Vlado thuis gebracht te hebben ging het naar hotel san b-kategorica, wat betekent zonder warm water en verwarming. Aankomst 02.00 uur. Nadat Richard-2 acuut wakker werd, heb ik op de gang nog een sigaret gerookt. -s-Middags roosters november issued.

RichardR.V.A. Braun
Airbase Zaluzani-Republica Srpsa
Zondag 7 november1993

Door Jamal, via B/L 2 Knud gewisseld met Richard-2, naar B/L 1 gebracht. Jazek was niet weg te slaan en Vlado bezette de computer. Ik heb dus eerst de brieven afgemaakt en ‘s-middags laten verzenden, m.u.v. die aan Erik vanwege de zaak met Vlado. Vervolgens aan de roosters December en januari gewerkt zover mogelijk en SITREP gemaakt(NTR). Na de lunch nog even een robbertje gevochten met Jazek over…stb… Verder natuurlijk weer gelachen met Richard-2. Na Bo’s terugkomst verassende mededeling m.i.v. 1/12/93 Macedonia en een brief/fax van frank die ‘s-avonds beantwoord, zeer uitgebreid.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Maandag 8 november 1993

Van Vlado de gegevens gekregen voor Erik. Jamal kwam me aflossen en na verloop van tijd had ik pas door dat er dus twee auto’s waren op Zaluzani. Dus af naar het hotel om samen met Bo, Knud en Richard-2 te ontbijten (douche al gehad op Zaluzani), lekker brood met jam/pate en echte koffie buiten op het balkon. Ze zijn overigens met de verwarming begonnen maar dat houdt dus niet in dat het al warm is of wordt in de kamer. Vervolgens weer naar Zaluzani om Bo en Knud af te zetten voor jogging en ik haalde ‘mijn vriend Jacek’ op van Mahovljani. Na de lunch nog wat gestoeid en gelachen. Gestoeid met Jacek z’n manier van doen. Vervolgens ging Jazek ook nog even naar de kapper en wilde hij bellen in NEPBAT, dat dus allemaal gedurende dienst Mahovljani. Ik heb me in het hotel rustig omgekleed en e.e.a. gereorganiseerd. Hierna Bo,Knud en tweemaal Richard, biefstuk, pommes frites plus salade en bier (DM23). Hierna gezellige avond op kamer Bo en Knud waar zowaar op initiatief van Richard-2 maar met de kennis/vakmanschap van Knud de koffer weer werd gerepareerd hoera! Jacek heeft overigens wel lef, ongevraagd Mahovljani verlaten en nog aan tafel durven komen ook. Bo zei er niets van

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Dinsdag 9 november1993

Eerst Richard-2 en Jazek uit het gebied begeleid vervolgens bij Knud de nodige informatie over medivac opgehaald. Met de nodige vertraging vond er ook daadwerkelijk een medivac plaats. E.e.a. naar behoren afgehandeld met de dictafoon en later met MCCC gestoeid. In de nabije toekomst dreigt e.e.a. er anders uit te zien, dan nu qua inspecties. Daniela was jarig 23 jaar. Versnapering genuttigd. Valeria’s sigaretten geweigerd te transporteren. Avond onderonsje met Knud en Bo op Zaluzani was nuttig. Jamal, Budapest literatuur overhandigd, voor de biefstuk was het dus te laat. Bad Luck.

RichardR.V.A. Braun
Mahovljani Airfield-Republica Srpsa
Woensdag 10 november1993

Mahovljani, dus brieven schrijven. Om ongeveer 16.00 uur alles klaar en vervolgens arriveerde Richard-2 + Aziz met wat post: 1 x def. Krant 2 x Veilig Vliegen 1 x Onze Luchtmacht 1 x Ton Waelpoel o.a. slecht nieuws 1 x schoonvader 1 x brief pleegouders 1 x pakket pleegouders: soep, 3 x leverpastij, engelse drop, bananen schuimpjes, pennywafels. Alle brieven en briefjes dus beantwoord en deze antwoorden nog even achter gehouden om de algemene nonsens niet te doorbreken.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Donderdag 11 november1993

Eerst naar hotel gekacheld, na de antenne van de radio te hebben nagelopen. Aziz opgehaald en via bakker weer naar Mahovljani. Vervolgens weer naar hotel. In konvooi naar R (drie auto’s), vervolgens op NEPBAT de algehele onzin gepost en laagvliegend voor de checkpoints Bo en Knud achterhaald. Na Voska weer gaan vliegen en dit keer kwam de Toyota tot 175km/u. Op HQ was Edmund niet aanwezig, zijn contigent commandant overigens ook niet. Info ingewonnen over 1/12 alsmede lijst van aanwezigen aldaar. Bericht achter gelaten voor Edmund en vervolgens het staartje van de meeting op Pleso Tower meegemaakt. Vervolgens lunch in mess Camp Pleso en met het reisbureau gestoeid (reisleider was snel geïrriteerd!) Ook nog even bij MOVCON langs om te verifiëren maar dat was duidelijk te vroeg! Op HQ trouwens ook nog twee faxen verzonden eenmaal frank (33 rode rozen) en eenmaal SMO Macedonië. Vervolgens Edmund toch gevonden en via PX naar X-ray. Daar de SM gevraagd gegevens over Macedonië te verzamelen en via Aziz en Richard-2 naar hotel. Daar na kort intermezzo de tradirionele biefstuk + gegeten met Jamal en Edmund en nog een goed gesprek met Jamal gehad over mijn problemen. Hierna was klaar maken en bier drinken bij Bo en Knud.

RichardR.V.A. Braun
Airbase Zaluzani-Republica Srpsa
Vrijdag 12 november1993

Zaluzani: Eerst goed ontbijt en vervolgens niets bijzonders, tot na de lunch. Richard-2 en Jamal mogen elkaar niet zo, om het maar mild te zeggen. Jamal werd kwaad en begon te schreeuwen omdat R-2 o.a. z’n religie kappittelt. R-2 gebruikt generalisatie en kranteknoppen dus weinig gefundeerd. Vervolgens af voor meeting met sector West. Onze vriend Kennedy was er ook. Het betrof een verkennende meeting. In principe elke vrijdag na 15.00 uur in Ocuzani. Tevens fax van SMO FYROM ontvangen, klinkt niet positief. Time off en wat mee te brengen summier beantwoord. Natasja + vriendin(Canadees) thuis gebracht. ‘s-Avonds viel de kachel uit, diesel nodig en verder mezelf bezig gehouden met een fax voor SMO FYROM en Prince.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Zaterdag 13 november1993

SNEEUW. Eerst tijdig, voor 06.30 gedoucht en vervolgens Knud uit de geul getrokken (Jeep trekt Toyota). Vervolgens goed ontbeten en af naar hotel(weinig patrol today). Daar bleek R-2 reeds mijn spullen naar kamer 315 te hebben gebracht, met aanvulling van een tafel en een stoel uit 320 valt het in de nieuwe kamer uit te houden. De verwarming schijnt te gaan werken, op de tweede verdieping is het lauw aan het worden. Na de lunch(13.00) redelijk op tijd naar Banja Luka vertrokken om tijd te doden. Het bleek dat ik Banja Luka beter ken dan Miroslav. Zelfs Popovic kwamen we tegen, hij leek wat verwonderd. Tenslotte Natasja bijna thuis opgehaald samen met haar vriendin. Ze vond het verder nodig om haar huis te tonen (2e portiek, 1e verdieping). Via het kerkhof waar ze nog bloemen moest leggen af naar NEPBAT. Na wat aandringen daar de beloofde kussen gekregen en tevens Kokulla van meer info voorzien t.a.v. december periode. Hierna Natasja’s vriendin naar Ocuzani gebracht en Natasja en Daniela naar Bos-Gradiska vervoerd. Leeftijden: Aziz 27, Rich 36, Jamal 38, Bo 40, Knud 48, Edmund 49 en zelf 37. Wat later als gepland werd dus te Zaluzani een meeting belegd, een uitstekend maal met door Edmund meegebrachte produkten. De verwarming is nu ook van de 2e verdieping weg.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Zondag 14 november1993

Standby dus uitslapen. De cleaning ladies, maakten alleen de bedden op, wekte me om 09.30. Lunch in Zaluzani was niet geweldig. ‘s-middags fax verstuurd voor bagage naar Skopje. Tevens overtuigd van verzenden van fax naar Skopje. Bij terugkomst lichte hoofdpijn dus even slapen. Vervolgens met Knud en Bo bij een tent pizza gegeten + bier en een fles rode wijn (DM 17). Hierna nog gezellig nagetafeld en de avond besloten met bier en worst. Gedachte STB: onderduiken in B/L.

RichardR.V.A. Braun
Mahovljani Airfield-Republica Srpsa
Maandag 15 november1993

Sneeuw weg ongeveer 14.00 weer nieuw. Pogingen om enkele nachten elders door te brengen..hotel in banja Luka, lijken te gaan stranden op tegenwerking van de SLO. Prince level 12 bereikt, weer vast als tevoren. Duty roster December/Januari gemaakt. Weinig enerverende zaken m.u.v. het weer beginnen met sneeuw. Brief G. Viersen, door Edmund/Knud en Ngovi meegebracht, direkt beantwoord. Vroeg slapen moede ogen van computer.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Dinsdag 16 november 1993

De standby dag verliep dus anders als gedacht. Bo verzocht me om Jamal en Aziz naar Zagreb te brengen vanwege de sneeuw, aan dit verzoek gaf ik natuurlijk volgaarne gevolg. De kwaliteit van de weg viel mee zodat toch redelijk snel Zagreb werd bereikt. Eerst naar HQ en daar MSA door Jamal laten halen. Weinig enerverends. Vervolgens via een niet organieke wijze, tegen tramrichting in en een busstation naar Pleso. Daar gelunched, getankt en PX bezocht. In de PX de nodige zoutjes en zoetjes gekocht alsmede een koffer voor $103,-. Vervolgens naar het airport om Jamal’s ticket te regelen. Daar ook nog even opnieuw met MTS-vrouwtje gesproken. Vervolgens via M-huis af naar X-ray. Vandaar via hotel naar Zaluzani en met Bo terug naar hotel. s-Avonds met Bo en Knud pizza en 2 flessen wijn, vrouwtje begreep het vierde glas niet zo erg. Hierna koffie en chocolade. Ongeveer 22.30 schluss.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Woensdag 17 november1993

Weer een standby dag. Na wat uitgeslapen te hebben wekte R-2 me dus te vroeg. Hij had wat protesten over het rooster, dus heb ik dat nog liggend in bed even aangepast. Na in Zaluzani gearriveerd te zijn e.e.a. ook maar even in de computer ingeponsd evenals de dagen van de week. Tijdens de lunch nog even een dwarsligger van Edmund omdat ik wat overduidelijk aanmerkingen had op fatsoensnormen. Niet slim dus maar tenslotte redde een excuus mijnerzijds de situatie. ‘s-Middags eerst weer Valeria opgehaald (PTL van R.Ngovi overgenomen) in Banja Luka en vervolgens in NEPBAT Daniela pogen duidelijk te maken dat haar beloofde tour Banja Luka wel snel moet worden geregeld, hetgeen dus matig lukte. Na de reguliere NEPBAT versie me verkleed in burger en vervolgens Vlado opgehaald. Hierna was Miro aan de beurt, die zonder eega, eerst voorbij werd gereden maar tenslotte toch werd opgepikt. In het restaurant verliep alles naar wens en nadat ik had afgerekend DM120,- voor 9 personen, werd de avond besloten met een sneeuwbal gevecht. Ik heb vervolgens Miro thuis gebracht en met Vlado in banja Luka nog de disco bezocht en vervolgens om 12.00 thuis(= koud hotel).

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Donderdag 18 november 1993

Nog steeds stb met Knud en Jamal naar Zagreb. Via HQ en Pleso (allerlei bezigheden) weer terug naar NEPBAT. ‘s-Avonds met Knud pizza + 2 flessen wijn.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
vrijdag 19 november1993

Eerst koud gewassen en vervolgens naar Zaluzani. Edmund was formeel PTL maar kon zijn tijd beter besteden dus nam ik het spontaan over. Na de SITREP procedure met Miro mee naar huis. De buurman had net een varken geslacht en was in een opperbeste stemming. 3x slibowitch hierna koffie bij Miro + slibowitch en daarna eten bij buurman met…. Het resultaat was een ramp. Gevolg een botsing maar noch geblazen noch bloedproef op het politiebureau. Dit kostte me wel een ritje Zagreb, maar daarover morgen verder.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Zaterdag 20 november1993

Het team, Bo en Knud met name lijken nu een hekel aan me te hebben. De relatie is verslechterd. De gehele dag op Zaluzani doorgebracht met Edmund was best gezellig en warm. Richard-2 ging dus in mijn plaats in Zagreb Jacek ophalen en achteraf hoefde ik daar niet rouwig om te zijn. De terugweg kostte hem ongeveer 3 uur vanwege de sneeuwval. R-2 heeft voor mij een 2000 watt hete luchtkachel gekocht die hij overneemt wanneer ik vertrek. Post van Ton, pleegmoeder en Hanny dus werk voor Mahovljani. Zolang er power is is er warmte. Rijbewijs 2x teruggekregen, verdwijning UN embleem blijft een raadsel. A.s maandag soort rechtzaak, interessant, wait and see. Ruzie R-2/Jazek over DM4,-!?

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Zondag 21 november1993

-verveling troef- 1 NEPBAT dull- 3 x brieven geschreven uit verveling!

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Maandag 22 november1993

Redelijk laat opgestaan, maar ruim op tijd voor Miro voor de gang naar court. Via het politiebureau naar het gerechtsgebouw. Daar werd ‘de oorlog’ uitgevochten door Miro. Eind resultaat ongeveer DM 4,- boete en geen woord over alcohol. Miro dus minimaal veel dank verschuldigd. Na dit tussendoortje de meute her en der opgepikt om te lunchen in Zaluzani. Dit was een van de beste lunches sinds eeuwig. Na de middag PTL van Jazek overgenomen en opweg naar NEPBAT. Daar een Nepalees mes gekocht en tijd gedood tot het arriveren van R-2. Hierna rondje burelen en tenslotte het hotel weer in (met verwarmde kamer) en R-2 (pinda’s!), kaart van R d’Hollosy en brief Erik.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Dinsdag 23 november1993

Vandaag stond PTL op het programma. Eerst naar Zaluzani gereden om R-2 af te zetten en Edmind in de 1725 te helpen. Vervolgens met Jazek als passagier naar Romeo om Knud en Bo uitgeleide te doen. Afscheid van Bo was sober/onhartelijk i.t.t. Knud. Terug naar hotel d.t.v. B/L-2 en de bakker. Jazek gedropt en met Miro naar Zaluzani na eerst de was te hebben geregeld, moet tenslotte tijdig klaar zijn voor vertrek naar Macedonië. Voor de lunch Edmund en jazek opgehaald, lunch was redelijk. Vervolgens nog een kinderachtig spelletje van R-2. Hierna Edmund&Jazek weer in hotel gedropt en vervolgens ‘keukenpersoneel’ van Zaluzani naar Banja Luka gebracht en en passant manager hotel (een lady) naar Zaluzani verplaatst. In B/L Milica en buurvrouw van werk opgehaald en naar huis gebracht. Hierna NEPBAT waar dit keer een duidelijk minder mes werd aangeboden. Retour via B/L-2, LO thuis gebracht en ongeveer om 19.20 uur retour in hotel (lekker alleen zonder R-2). Om de tocht te keren, grote kier onder gangdeur met handdoeken afgesloten. Wegen verradelijk glad.

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Woensdag 24 november1993

Formeel standby maar geruild met Aziz, is geen weer voor hem. De dag was nauwelijks interessant. Mijn idee om de ‘woonstede’ van het Rode Kruis te bezoeken, in b/l liep op niets uit omdat Miro dreigde met een casvac, waar dus niets van terecht kwam. Al met al waren we vroeg in NEPBAT, in elk geval vroeg genoeg om Daniella te bewonderen. Na terugkomst, rondje kantoren en om gezelschap R-2 te vermijden en omdat de lunch niet zo best was; alleen naar piza ‘joint’ om 2 x pizza en 4 x wijn te verorberen. Ongeveer 70.000 SDR=10DM. Madam heeft dus een aardige rate of ze vergeet wat nullen. Vanacht de eerste van de laatsten: -laatste nacht met R-2 -morgen laatste B/L-2 -overmorgen laatste PTL…Natasja! -zaterdag laatste B/L-1 -zondag laatste STB -maandag naar Zagreb.

RichardR.V.A. Braun
Mahovljani airfield-Republica Srpsa
Donderdag 25 november1993

Mahovljani dus brieven. Zelfs printer B/L-2 weer in orde gemaakt. Trieste balans aan envelopes nog 16! (van de 100)

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector-Republica Srpsa
Vrijdag 26 november1993

Patrouille dag. Miro snel overtuigd van het feit dat er nodig gewinkeld moest worden. Dus ‘s-morgens down-town Banja Luka ‘gedaan’. UNHCR was duf en niets aan. De markt was gezellig. Tevens een moderne shopping mall bekeken. Op de markt nog een home-made pijp gekocht. Het kasteel is niet meer dan een lege dop, alleen de muren staan nog. De moskee bestaat niet meer, is opgeblazen dus de toeristenfolders kunnen worden aangepast. ‘s-Middags op mijn uitdrukkelijke aandringen Milica opgehaald(miro’s vrouw) en vervolgens NEPBAT en Ocuzani. Al met al na zevenen terug. De laatste patrouille was dit.

RichardR.V.A. Braun
Zaluzani Airbase-Republica Srpsa
Zaterdag 27 november1993

De laatste dag op het belangrijke station, dus gedouched en met de computer gespeeld!!! Als graadmeter van belangrijkheid!! Vaarwel B/L!

RichardR.V.A. Braun
Banja Luka sector outward-Republica Srpsa
Zondag 28 november1993

Nadat Jacek me had afgelost, ben ik naar het hotel gegaan om de zaken te pakken. Nieuwe set-up gemaakt van de spullen, 2 balen militair en kleinste koffer prive. De middelgrote koffer blijft in Zagreb. Een uur vroeger dan gewoon, ik was het pakken gewoon zat, naar Edmund gereden om hem te vervoeren van Mahovljani naar Zaluzani. Er was wat fout met supaptex (Edmund num-lock switch) en Norton Commander. Na de redelijke lunch een copy van NC.ini meegenomen naar Mahovljani. Daar bleek tevens dat de vorige van vandaag was dus Edmund moet weer meer knoppen hebben ingedrukt dan tekst gelezen. Na dit intermezzo pikte Aziz ons op voor NEPBAT. Daar lang vertoefd en alle meiden hebben me vaarwel gekust. Eerst Valeria en Natasja en tenslotte Daniela. Hierna auto gewisseld Jeep naar Aziz, Toyota for me bij Mahovljani. Na de laatste zaken ingepakt te hebben, mezelf omgekleed in burger en met Vlado naar Miro’s huis. Daar een maaltijdje gegeten en wat Slibowitch. De weg ernaar toe was te naaste bij onbegaanbaar. De Toyota was meerdere malen onbestuurbaar (ijzel). Met een te versturen pakket retour naar hotel en de avond besloten met verdunde whiskey en pistaz noten.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb-Kroatië interbellum
Maandag 29 november 1993

Op de normale tijd opgestaan om vervolgens de laatste resten in te pakken. Auto snel ingeladen, rekening betaald en maar weer eens een ontbijt genomen. Vervogens had met name Aziz nog allerlei ideeën om mijn vertrek te vertragen zodat ik zelf Jacek op Zaluzani nog even de hand kon drukken. De kleine gebaren doen het toch, zelfs Edmund gaf me een home-made kaartje. Bij R. voegde Vlado nog toe dat hij blij was mij ontmoet te hebben. In NEPBAT nog even handen geschud met de Comcenboys en vervolgens de highway op. Daar bleek al snel na de checkpoints dat continue sneeuwval voor velen een probleem is, uiteraard niet voor de Toyota 4x4, maar als ze voor je rijden in een geul…..Later dan gepland dus in Z aangekomen en R-2 opgezocht, hij was er niet maar een collega betaalde me $60,- dus heater afgestaan. Vervolgens lunch in Pleso en MTS opgezocht, ze was in gesprek dus eerst HQ. Na wat wachten MAO/PAO waren er niet bleek dat e.e.a. waarschijnlijk geregeld is voor overmorgen (bij MOVCON kon ik dat nog niet verifiëren!). Er was op HQ veel post voor mij 2 x enveloppe Klu(Gevo Wing/Vl Hollander + sollicitatie formulier(te laat)), brief Cees Rasch, Jan Broers en schoonpapa alsmede een pakket van Hannie!-de kruidnoten halen 5 december zeker niet, wellicht niet eens 30/11. Formidabel alleen waar laat ik het?(zakken buitenjas?!). Terug op Pleso bleek MTS al gevlogen-bad luck. Na wat omzwervingen (winterrij ervaring) in Astoria getrokken en chinees gegeten. Het sneeuwt hier nog steeds en je bent zo een sneeuwman wanneer je buiten wandelt.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb-Kroatië interbellum
Dinsdag 30 november 1993

s-Ochtends eerst naar HQ om de toyota in onderhoud te doen. Vervolgens nog wat op HQ UNMO rondgehangen en hierna het pakket pogen kwijt te raken. Het zgn postkantoor werkte dus niet aan paketten, dit kon alleen maar bij postkantoor station. Om daar te geraken, ik was tenslotte net daar vandaan gekomen moest er dus transport worden geregeld en dat viel niet mee in de sneeuw chaos. Het lukte tenslotte toch en een vriendelijke beambte wees me op de andere zijde van het gebouw en daar liep alles redelijk op rolletjes. Voor minder dan DM4,- (wat mickey mouse money terug) zal het geheel gaan rollen. Na deze exercitie terug naar HQ gewandeld waar ik Arno Schouwenaars tegen kwam, die heel gelukkig was iemand te treffen met een auto, voor zijn CTO morgen. Gezamenlijk naar Pleso Camp gegaan om te lunchen, z’n ticket op te halen en pogen handschoenen te regelen. Vooral dat laatste werd dus niets. Ik ging na de lunch via airport naar HQ, weer een UN ding gecharterd. Vanaf HQ met Arno en Cor Schellekens via allerlei onbekende routes naar Park Hotel en Astoria gereden. Met Arno pizza gegeten op Iliza en in Park nog wat gepraat met de nieuwe groep Nederlandse UNMO’s. Op tijd terug via HQ (post Macedonië) die al weg was? Naar de 2 bedroom omdat de reserveing van Arno blijkbaar niet zo was doorgedruppeld (foutje bedankt?)

RichardR.V.A. Braun
Zagreb-Kroatië interbellum
Woensdag 1 december 1993

Op tijd opgestaan en vervolgens Arno op Pleso Airport afgezet. Hierna de bagage naar Movcon gebracht en de auto naar Pleso Tower. Te voet weer naar Movcon en wachten maar. Omdat m.i.v. vandaag het contract met Skylink afliep was het enige vliegende middel naar Belgrado en Skopje een Yak 40 dus maar 10 kg bagage. De boarding pas dus maar weer ingeleverd en de auto weer opgehaald nadat eerst BL-1 me kon melden dat Bo morgen kwam. Met de Toyota verder Ton Linssen en Hans de Graaf een dienst bewezen(net terug van CTO) en ‘s-Middags ook nog Bo gezien. Inmiddels nieuwe travel arrangements gemaakt: morgen commercieel naar Skopje. ‘s-Avonds in park Hotel gegeten en gezellig samenzijn met nieuwe club hollanders.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb-Kroatië interbellum
Donderdag 2 december 1993

Eerst naar HQ met Ton, Hano en oude Deen (per..). Daar bleek dat de vlucht al om 07.00 uur was, wat niemand bekend was. Pech dus. Met Tom en hans naar Movcon gegaan (shuttle bus) en daar geconstateerd dat er weer grotere kisten waren. Deze wetenschap bij terugkomst aan sqldr Delware meedegedeeld wat uiteindelijk wellicht morgen resulteert in een vlucht naar Macedonië.


RichardR.V.A. Braun
Zagreb-Kroatië –Skopje FYROM
Vrijdag 3 december 1993

Vroeg opgestaan en met een UN taxi (06.40) naar HQ. Daar de shuttle bus gepakt naar Pleso Movcon (met de balen uit kelder). Ingeboekt en vervolgens om 09.30 airborne met een Antonov 32. Na 50’ gelandt op Belgrade. Daar een koffie genuttigd en vervolgens verder naar Skopje. De A-32 is een lawaaige kist! Op Skopje opgehaald (met 6 andere nieuwe) en naar HQ FYROM gebracht. Na een zeer uitgebreide briefing staan er twee zaken ogenschijnlijk vast: 3 maanden posting valt niet aan te tornen Kerst en oud en nieuw is blijkbaar onmogelijk Kortom shitt! Na deze briefings zijn we naar een matig hotel gebracht en morgen zien we verder. ‘s-Avonds uit eten, piko bello en hotel Panorama even bezocht.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zaterdag 4 december 1993

Naar HQ. Vervolgens een niet tot einde gevoerde discussie over CTO+ Kerst en Oud-nieuw. Vervolgens Alfons Tomasek(CZE) naar N37 gereden via HQ NORBAT, daar getankt. Bij N37 goede briefing gehad v/e kpl. Een OP heeft 1x 2lt, 2 x kpl, 6 x sld. Vervolgens terug naar HQ. De SMO kan zichzelf niet verhuizen dus hebben we even geholpen. Tijd verder gedood met het schrijven van een brief. Inmiddels ook USD 100,- omgewisseld voor MDR’s. In de namiddag appartement geregeld via Robert/Bob Struik bij Sonja. Wat oudere dame (net boven de 40) die zich voor deze gelegenheid had opgemaakt. E.e.a besproken USD 700,- mnd all in exclusief telefoon. Hierna nog een bier bij Bob en tenslotte uit eten, down town. 21.30 terug en de avond verder gevuld met afmaken brieven. De toilet spoelt niet goed door. Alles is oud en indien versleten wordt het niet vervangen.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM Zondag 5 december 1993

Wat later als doordeweeks 08.45 vertrokken naar HQ vanaf het hotel. Ondanks het feit dat de rekening van het hotel zowel in USD als in MDR was gegeven was de receptionist niet te vermurwen om MDR’s te accepteren i.p.v. USD. Dat wilde ik graag want de USD’s zijn krap, pech dus. Vanaf HQ werd de traditionele social patrol gehouden en deze zondag was Mike Alfa aan de beurt TL Maj Awni Al-Salhobi (Jordanië) bracht ons dus naar een stuk rivier en daarna naar een wildwater kanobaan. Al met al wel aardig maar niet indrukwekkend, zeker gezien het korte tijdsbestek waarin e.e.a. moest plaats vinden. Hierna zijn we naar de zgn. Turkse markt gegaan om rond te kijken en ergens een shebab te eten. Hierna met eigen auto (me ,Mads en Nej) naar HQ. Daar twee telefoontjes gepleegd, één naar Awni omdat m’n carriere koffer nog in zijn auto lag en ik die terug wilde, en één naar maj Alfons Tomasek om uit te lijnen t.a.v. kerst/oud-nieuw. Om de tijd verder te doden ben ik met Mads gaan orienteren: airport, down town, appartement etc. Hierna ook nog CDT Robert Struik (BOB) met de computer uit de brand geholpen waarna het tijd was om naar het appartement van Sonja te gaan. Daar goed ontvangen en na nog wat aanwijzingen waren we rond zevenen huurders. Concl $234/mnd…Nej krijgt nog $134 van mij! De buren Bob en Kapt Henrik Schlebaum(DEN) kwamen ons om 19.30 ophalen iets te vroeg dus maar om 20.00 uur gingen wij (Mads en Me) mee naar hetzelfde restaurant als vrijdag. Na het eten tijdig onder de wol gedoken in een comfortabel bed met dekbed en deken.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Maandag 6 december 1993

Na het opstaan en douchen ging ik weer op het bed zitten, waar ik dus propmpt doorheen zakte. Zonder noemeswaardig ontbijt gingen we op weg naar MOVCON Skopje Airport. Daar was er winter-driving training. De training was interessant, slalommen, noodstop etc. De lunch werd in een loods gebruikt op het US-camp. Hierna, de training dus zijn we naar NORBAT HQ gereden om de PX te bezoeken. Na wat ingeslagen te hebben zijn we naar huis gereden. Het bed was opgemaakt en gemaakt. De stoelen om was op te hangen was vervangen door een rek. Zoutjes + bonbon/p.p stond op tafel, afwas was gedaan kortom pico bello. Derde sleutel was present en de heater op de gang was geïnstalleerd. Nej jogde nog wat in de kamer en Mads en ik gingen boodschappen met de auto doen. In de direkte omgeving, hadden we dus ook lopend kunnen doen, vonden we nagenoeg alles.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Dinsdag 7 december 1993

Met Alfons, na de ochtendbriefing, eerst naar NORCOY om te tanken en vervolgens naar Tetovo naar FINCOY. Daar eerst even de papieren oefening geevalueerd. Ik vond dat Alfons daar wel erg gemakkelijk mee omging. Met de cdt FINCOY(een Majoor!) en een vrouwlijke interpreter gingen we naar het stadhuis. In het stadhuis hadden we een meeting met de burgemeester (president) en de loco-burgemeester (vice president). Alfons bracht hier wat onbeholpen enkele punten naar voren die hij had geconstateerd in een dorpje onder de rook van Tetovo. De burgemeester verklaarde dat hij niet competetent was in deze materie maar dat e.e.a. zou worden doorgegeven aan de juiste instantie (regering). Hierna lunch in HQ FINCOY. Vervolgens naar mijn appartement biertje gedronken en sigaar gerookt en naar HQ. Daar werd een bom gespeeld en bleek dat de UNMO hoek geen scherfvest en helm op de man had. De ‘wijze’ SMO bepaalde dus die onzin morgen mee te nemen. ‘s-Avonds op mijn aandringen hebben we ‘aangemaakte’ spaghetti gegeten en heb ik alle achterstallige brieven geschreven.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Woensdag 8 december 1993

Naar HQ FINCOY om o.a. de plannen te checken voor de volgende fase in de papieren oorlog. De plannen waren dus niet aanwezig volgens de vigerende voorschriften. Vervolgens zijn we op pad gegaan naar een platoon camp (NO) in Vratnica. Daar werd ons de lunch aangeboden waarna we even Pool hebben gespeeld (veel ballen en 6 gaten). Vervolgens OP N.. bezocht op de heuvel en het basiscamp. Hierna het grensstation bij Globicica bezocht en met de stationschef gebabbeld onder het genot van … De grote hoeveelheid geconfisceerde brandstof in jerrycans en speciaal geprepareerde stukken auto was een beleving op zich. Hierna terug naar Tetovo waar Alfons z’n armband liet repareren. Dit kostte tijd dus hebben we een biertje genomen. Hierna terug naar HQ, waar Edmund was gearriveerd. ‘s-Avonds Edmund opgehaald en samen gedineerd in ..fa.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Donderdag 9 december 1993

In het kader van de winteroefening via HQ FINCOY naar F15 gereden west van Gostivar. Een mooie rit naar een eerst wat stug groepje Finnen. Al met al werden ze wat losser. Uiteraard liep Alfons de berg niet op naar de OP maar dat hinderde mij niet om het wel te doen. Boven aangekomen en na een gesprek met de soldaat bleek er inmidels lunch te zijn. Daar dus van genoten en vervolgens retour. De camera vertoonde kuren eerst op de laatste foto en vervolgens weer op de 2e van een nieuw rolletje. Alfons reed terug dus met gevaar voor eigen leven hebben we HQ bereikt, daar was post van Odette,Brigitte, G.Viersen, Jan van Raamsdonk en Hanny. ‘s-Avonds 19.00 briefing Wintex resultaat 02.30 reveille 02.50 Alfons voor de deur 03.00 HQ hopelijk 04.00 OP N37 * onderweg cebab en dop(brandstof) op NORCOY laten liggen

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Vrijdag 10 december 1993

Op een oncristelijk tijdstip dus vertrokken en direkt doorgestegen naar N37. Daar verder de nacht doorgebracht met het verzinnen van de gefingeerde aanval en het intikken van de diverse antwoorden op de brieven. Na 13.00 terug naar HQ via bijtanken in NORCOY. Gedebriefed en vervolgens plat in appartement om bij te slapen. Om 19.00 uur met Mads en Henrik down town om te stappen, dat viel dus tegen, weinig stappen cq bars in Skopje. Wij konden ze in ieder geval niet vinden.

RichardR.V.A. Braun
Ohrid FYROM
Zaterdag 11 december 1993

Met een burger koffer tegen negenen naar HQ. Daar werden de nodige voorbereidingen getroffen voor vertrek naar Ohrid. Brief Erik ontvangen met Roxane te paard en een verklaring voor Vlado. In convoy werd de reis aangevangen via bank en een koffieshop in de bergen reden we met vier auto’s naar Ohrid. Hier werden we welkom geheten door de zgn station cdr (ier) en gebriefed over taak en uitvoering. Hierna volgde een patrouille naar Sv Naum langs het Ohrid meer. De camera weigerde weer dienst en herstelde zich tijdelijk in Sv Naum. Van de interpreter, een gids in normaal leven , een goede uitgebreide rondleiding gekregen over het klooster en de kerk. Tevens een boekje gekocht over Sv Naum. Na terugkomst in Ohrid base station werd de UNMO meeting vervolgd met nog wat discussie over wintex. Vervolgens ingeboekt in hotel en hierna een uitstekende maaltijd waarbij ik mijn gedachten nog eens tegenover SMO en DSMO heb verteld. Opties in volgorde van belang: 2 mnd mac + 2 mnd … 3 mnd mac + 3 mnd ….(extensie van 2 maanden nodig) 1 mnd mac + 3 mnd … Na maaltijd naar striptease bar, weinig striptease pas om 03.00 uur waren twee hoeren volledig ontkleed.

RichardR.V.A. Braun
Ohrid-Skopje FYROM
zondag 12 december 1993

Met mat hoofd en Nej+Roman de terugreis aanvaard. De terugreis ging langs een prachtige route waar ik helaas weinig van kon genieten omdat alle aandacht nodig was voor het chauferen. We gingen dus van Ohrid via Struga, Debar en Volkovya naar Gostivar en vervolgens normaal naar Skopje. De ‘nieuwe” pool i/h hotel afgezet en vervolgens rond 14.00 in appartement slapen tot 18.00 en de avond vullen met brieven en verslagen. -zaterdag wegen schoon -zondag sneeuw in de bergen

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Maandag 13 december 1993

In de morgenbriefing werd de nieuwe teamsamenstelling bekend gemaakt, die overigens ‘s-middags weer werd veranderd. Vervolgens, na wat tijd doden gingen Henrik, Roman, Nei en ikzelf op heli-patrol. Een goed uitzicht en een prachtige vlucht met de Bell-122 van oost naar west. Eén van de OP’s werd blijkbaar nerveus en haalde snel de H te voorschijn. ‘s-Middags, na de vlucht van ongeveer 3 uur, brieven gepost (drie vellen in Un enveloppe zijn te zwaar(gaat over 20 gr heen)). ‘s-Avonds goede maaltijd merendeels door Mads gemaakt. Ik heb de nodige aardappels gekookt om later te bakken. Ook nog even zoutjes, manderijnen en appels gehaald.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Dinsdag 14 december 1993

Brieven klaar gemaakt die wat later zouden worden gepost vanwege financiele problemen. Met Ricardo-in een golf- gepoogd drie dorpen te bezoeken, wat met 1:10.000 kaart aardig lukte. Tevens kennis gemaakt met NORCOY cdr, zijn vervanger en OPS officier en zijn vervanger. Tegen 14.30 waren we terug. Nu zijn er drie teams voor elke coy één. Morgen wordt het Rode Kruis hulpprogramma voor gechecked. De verassing kwam dus toen ik m’n American Tourister opende die ik bij Bob opgehaald had, deze had hem vanuit Zagreb meegenomen. Vochtigheid en alle kleren inclusief schoenen zit het weer in.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Woensdag 15 december 1993

Met Ricardo op pad in SWEDCOY area naar twee dorpen om in te schatten of er wel humanitaire hulp noodzakelijk was. We kregen de 77 mee een nissan patrol, een beduidend comfortabelere auto dan de toyota’s. Ricardo las kaart en zodoende ging het niet geheel van een leien dakje. Desalnietemin vonden we de dorpjes en konden we vasttsellen dat de mensen hier net zo leven als ze altijd gewend waren en dat noodhulp niet noodzakelijk lijkt. De wegen er naar toe leidde over smalle paadjes en eenmaal moesten we een riviersdoorsteek maken. Zonder interpreter kan je natuurlijk weinig echt verifieren. Ook werd een grensovergang bezocht en een rakia gedronken. Al met al interessant en ook avontuurlijk. Het tanken was een hoofdstuk apart evenals de problemen die Bob had met de computer en Pieter met de kaarten. Post van DMKLu(boek/ton/Johan) en Erik. Het weer dus uit de kleren geborsteld en ze buiten gehangen, het zag er dus erger uit als de werkelijkheid was.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Donderdag 16 december 1993

Eerst naar HQ gereden met Bob, Henrik is al op CTO en vervolgens Mads naar NORCOY gereden voor de bus naar ThessaLoniki vandaar kan hij vliegen naar Kopenhagen of Oslo? Terug op HQ bleek nog niemand vertrokken. Na Zadko opgehaald te hebben gingen we op pad me als teamleader, by accident. We hebben 4 dorpen bezocht en de tocht naar de laatste was het mooiste echt door de bergen. De dorpen waren m.u.v. de laatste armoedig, modder etc. Via 1e pel NORCOY en Tetovo teruggereden. Op HQ rapport gemaakt en met Bob terug gereden. Nej ging lopen. Luie avond, waarop Odette, Gerrit, Erik en Ton belde. Al met al prima dagje mooi,zonnig weer en prachtige omgeving, gelukkig liet de camera het weer afweten.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Vrijdag 17 december 1993

Met Nej en Zladko in SWEDCOY territorium gepatrouilleerd. Het eerste dorp aan de weg was eenvoudig te bereiken. We werden ergens binnen uitgenodigd voor koffie, thee kaas en johnny walker. Na uitdrukkelijk duidelijk gemaakt te hebben dat we niet op zoek waren naar vluchtelingen en of smokkelaars bleek een redelijke conversatie mogelijk. Hieruit kwam ondermeer naar voren dat de exactere informatie bij het hoofd van de school in een iets zuidelijker dorp te halen was. Aldus dus gedaan. Vervolgens gepoogd het tweede dorp te bereiken. Dit lukte dus niet. Ik presteerde het zelfs om de Nissan ook nog vast te zetten in de blubber. De ervaringen in de landbouw kwamen dus goed van pas. Wat wegscheppen handrem en lage giering en zowaar de auto kwam los. ‘s-Middags happy hour wat verlengd, bijgeslapen en om 00.30 naar grand Hotel. De show was nauwelijks de moeite waard en 40 USD armer voor ongeveer 5 biertjes ging ik samen met Bob terug om 03.30 onder de wol te kruipen. De lamp in de slaapkamer zei dus ook nog even … zoek het maar uit! Vojinovic Karabicane   Tabanovce

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zaterdag 18 december 1993

Na de ochtendbriefing eerst mijn ticket opgehaald, dat duurde wel even maar tenslotte voor USD 336,- kwam het toch rond. Hiervoor ook nog even USD 100,- omgezet in MDR’s (rate 43.5). Daar Nej nog een reisbureau zocht hebben we ook nog showing the flag on foot gedaan down town. Het travel bureau overigens niet gevonden. Hierna een korte patrouille ten zuid-westen van Skopje. Door de mist in de zon. Lunch op HQ en retour appartement, waar Sonja nog bezig was schoon te maken. s-Avonds met Bob een niet echte chateau briand gegeten.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zondag 19 december 1993

De heli patrouille langs de Albaneese grens ging vanwege de mist niet door. Dat werd dus rondhangen tot ongeveer 13.00 uur. Op aanwijzing van Ricardo gingen we iets boven Panorama Hotel lunchen in een restaurant. Eten was goed en de sfeer losjes. Na terugkomst even geslapen en vervolgens door de mist naar de PX (afstand ooievaarsnesten 1.7 km)

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Maandag 20 december 1993

Na eerst een routeplan in elkaar gedraaid te hebben ging ik samen met Nej, Tanja en Zladko naar het centrum om voor Nej z’n ticket te regelen van Skopje naar Lubljana. Het valt voor hem niet mee om in Brazilie te komen. Eerst naar Lubjlana, dan met de bus naar Zagreb en vervolgens Frankfurt en tenslotte Rio de Janeiro. Na dit intermezzo dropte we Tanja weer op HQ en gingen op pad. Ik las kaart en we bezochten, soms snel en soms stoppend en vragen stellend ongeveer 8 a 10 dorpen. Het open file van Jegonovce kon niet worden ingevuld omdat aldaar geweigerd wordt informatie van welke vorm dan ook te verstrekken. Deze weigerachtige houding was de eerste die we dus tegen kwamen. De terugreis ging via de oude verbindingsweg tussen Tetovo en Skopje. Na terugkomst op HQ zijn we via het appartement de brieven gaan posten. Voor mij 10x standaard (22 gr) en 1 x korter geeft 470 MDR’n.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Dinsdag 21 december 1993

Voor vijfen opgestaan en om half 6 vertrokken naar het Airport. Het was behoorlijk mistig. Na in de buurt van het airport geconstateerd te hebben dat de normale militaire weg afgesloten was werd de auto gedraaid. Dit had dus tot gevolg dat een verkeersbord de achterkant deformeerde. Op het vliegveld aangekomen bleek dat er dus vanuit Ohrid zou worden vertrokken. Dat was dus nooit meer te halen dus… Na de ochtendbrief dus naar palasttourist gereden om het ticket om te zetten. Dit lukte en tevens werd ook nog beweerd dat de hele avond gebeld was op het flattelno: onzin dus. De dag verder gevuld met computerspelen. ‘s-Avonds met Bob pizza gegeten in Dormafu en genoten van Kronen bier.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Woensdag 22 december 1993

Dus weer een dagje patrouille. Claudionej zou een programma in elkaar draaien wat ik dus maar in 5 minuten deed. Het kaartlezen ging prima. De tolken zijn/waren in opstand. Gelunched in HQ. ‘s-Middags nog wat Prince gespeeld en ‘s-Avonds de vlucht geverifieerd. De mist is weg dus….


RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM-Amsterdam
Donderdag 23 december 1993
In alle vroegte dus op weg naar de vluchthaven. Geen mist dus..een drie kwartier vertraging. De vlucht verliep verder voorspoedig. De service was matig en de passagier voor me poogde me telkens klem te zetten. Douane was uiterst coulant. Geen enkel probleem dus. Odette en Frank haalden me op. ‘s-Avonds ‘doorgezakt’ met m.n Frank.

RichardR.V.A. Braun
Nieuwegein
Vrijdag 24 december 1993

Eerst bank-maandag kan ik een machtiging tekenen. Daarna met Roxane naar Utrecht. Camera in reparatie gebracht en tijdelijk een ander gekregen. Kertsbomen gekocht. Eén ervan bij Frank gebracht en daar nog wat blijven hangen. ‘s-Avonds eerst boom binnen gezet en licht aangebracht. Vervolgens hoog water gaan kijken en bij Erik een biertje gedronken. Alan Parsons beluisterd en plat.

RichardR.V.A. Braun
Nieuwegein
Zaterdag 25 t/m woensdag 29 december 1993

25: Post verwerkt. Met Roxane naar Alladin. ‘s-Avonds een film bekeken.
26: Na de middag naar Hanny en Dirk tot na 01.00 uur ‘s-nachts.
27: Uitgelapen en na de middag inkopen gedaan. ‘s-Avonds Erik en Egbertine bezocht (boerenkool met worst!).
28: In de morgen en gedeeltelijk middag gepoogd de waterhoogte op de foto vast te leggen. Copy WP 5.1 gemaakt. Met Roxane rolschaatsen. ‘s-Avonds met schoonvader wijn/kaasjes genuttigd.
29: Tot na eleven uitgeslapen. Op tijd naar Brigitte. Gezellige avond. Tegen enen terug. Inkopen gedaan exlusief oliebollen.


RichardR.V.A. Braun
Nieuwegein-Skopje FYROM
Donderdag 30 december 1993

Oliebollen gekocht en vervolgens in alle rust even teletekst aan. Paniek om 11.30 vond ik uit dat om 12.30 het vliegtuig vertrok. Omkleden, racen naar schiphol. Via balie en douane net op tijd. Om 12.35 boarde ik het vliegtuig. Het ophalen in Skopje had enige vertraging, moest ik dus even voor bellen. Terug bleek er een stop gesprongen, dus gerepareerd. Lichte maaltijd verorberd en tijd gedood.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Vrijdag 31 december 1993

Wat later als gewoon het circus opgestart. Een gezamenlijke patrouille naar een wintersport dorp ten noord-westen van Tetovo. Koffie en sandwich genuttigd. Vervolgens naar HQ FINCOY waar een sauna werd genomen. Tegen vieren terug in appartement. Vanaf vijf uur druppelde de mede UNMO’s binnen. Gezamenlijk een maaltijd verorbert, een soort lopend buffet met Nederlandse zaken en zalm en beef. Vanaf 20.30 tot 21.30 verdwenen de meesten weer. Een poging om in een bar te komen mislukte omdat hier de gewoonte bestaat om de laatste dag van het jaar in gesloten gemeenschap te vieren. Om 12 uur handen geschud van Mads en Nej en vervologens plat. Post van Min+STASdef/DOPKLu/Bevelhebber allen kerst plus wens + P v Zanten, Odette, schoonpapa, pleegmoeder en Rob Pijning. Proposed posting order: 1/2/94 Sarajevo SMO betichtte me van slecht autorijden. Koppeling –88? De scheur in de Nissan was al genoeg.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zaterdag 1 januari 1994

Pas om 11.30 uur begonnen en dit leverde een uiterst korte patrouille op die ook nog weinig inhoud had omdat de tolken nog op CTO zijn. De avond met brieven schrijven gevuld.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zondag 2 januari 1994
Een dorp buiten de AOR bezocht (Gurgunica). Via een lange weg (solid rock underground) arriveerde we met de nieuwe tolk in het goed onderhouden dorp. Veel nieuwe daken en goed/fleurig gekleede mensen. Nema Problema korte dag. Gebroken nacht 11.00-04.00 05.30-08.00 om Claudionej weg te brengen.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Maandag 3 januari 1994

Janciste vlagvertoon en Beloviste idem. Tevens goed gelunched in NOR platoon. Doorgegaan met spelletjes op de harddisk te zetten. ‘s-Avonds wat inkopen gedaan inclusief een present voor Pieter. De nieuwe vader bezocht en wat bieren gedronken.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Dinsdag 4 januari 1994

Uitgedund team. ‘s-Morgens brieven gepost 15 x MDR 290 het betaalt uit! Drie dorpen bezocht en zowaar wat informatie. Eerste dorp secretaris, tweede bij ‘president’ hans en derde hoofd van de school. De onderwijzeressen werden jolig. Coca Cola lijkt wat te ontdooien. Alfons voor niets teruggeroepen. Immense berg ‘post’ 9 dozen van DMKLu werkelijk ongelooflijk. Wijn,chocomel, chips in allerlei vormen, vis in blik, pinda’s etc etc 2 x foto van gemaakt. Pakket DP…(pit klokken, agenda,pen,ordner, lampje?) TV kijken.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Woensdag 5 januari 1994

Na de ochtendbriefing waarna Ricardo weer zijn spaanse vriendin uitnodigde en Mads wederom een grap in petto had gingen Alphons, Dimitar en ik op weg om N35 en N37 te bezoeken. E.e.a. verliep voorspoedig en werd besloten met een bezoek aan het aquaduct, vlak bij het militaire camp van Skopje en ruim achter de gevangenis. Post ontvangen van o.a Ton en ‘s-Avonds bedankbriefjes geschreven aan BDL en MWG’rs.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Donderdag 6 januari 1994

Na de ochtendbriefing gingen we op pad om met name een scartplug voor Alphons te vinden. Hij had die nodig met name om een spelletje van de zoon van zijn landlady weer te kunnen laten funktioneren. Waarom dit op de laatste patrol dag moest zal ik wel nooit te weten komen maar in elk geval kon ik zo weer wat meer winkels aanschouwen. Tevens heb ik de twee bedankbriefen BDL en MWG gepost. Nu dus op pad voor de normale patrouille. Het eerste dorp wat we bezochten gaf, na eerst een kaartleesfout te hebben gemaakt, geen problemen. We dronken koffie met de dorpsoudste in een vierkante witte kale ruimte. Het tweede dorp was wat minder soepel. De president was moeilijk te vinden en tenslotte was het ook nog aanzienlijk modderig. De informatie werd uiteindelijk vergaard en hiermee beladen sloten we onze werkdag af.-buy buy Alphons. ‘s-Avonds de film fatal attraction gehuurd en bekeken, een geweldig spannende film, prima.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Vrijdag 7 januari 1994

Na de regulaire rituelen bleek dat ik twee uur de tijd had om iets te doen. Samen met Dimitar naar N33 gereden en daar bij de grenspost koffie gedronken. Wederom terug via Tetovo en bij aankomst bleek dat we direkt moesten vertrekken om de nieuwelingen en de CMPO op te pikken. Ik kreeg dus van Henrik sleutels in mijn handen geduwd die hoorden bij een Mitsjubitsi busje met stuurversnelling, een ware verandering moet ik zeggen. Op het airport(MOVCON) afscheid genomen van Alphons en de nieuwelingen welkom geheten (Bangla-Desh, Kenia, Egypte). De dag verder doodgeslagen met lummelen. ‘s-Avonds in Imes gegeten met de hele club inclusief de CMPO en zweedse clerk. Na dit dinner heb ik de nieuwelingen naar het hotel gebracht en ben vervolgens met Dimitar nog de kroeg ingedoken (Yello) tot 03.15.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zaterdag 8 januari 1994

Eerst hotel en vervolgens HQ. Inmiddels was Coca Cola weer van mening veranderd en i.p.v. de Bangla Deshi zal nu de Keniaan mij opvolgen. Vanwege zaterdag dus alleen N37 en het aquaduct bezocht en auto(laten) wassen. ‘s-Middags even bijgeslapen en vervolgens een homp vlees (fillet) wat Mads had klaar gemaakt, niet van domme huizen, verorberd. Na afwas film geruild(Mads) en nu dus Knight checs in SO (Thriller niet slecht).

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zondag 9 januari 1994

Om 09.00 begonnen met de briefing en daarna met John? Wawewu? Down-town gereden om de nodige winkels te introduceren. Vervolgens de heuvel boven panorama Hotel opgereden om het eethuis wederom te vinden. Hier foto’s gemaakt en via de andere kant weer naar beneden. Om 12.30 dus wachten in NORCOY op de CMPO, na diens aankomst gelunched en vervolgens naar N36. De terugweg bleef de coy cdt dus met z’n jeep cherokee in de modder steken. N37 werd ook nog bezocht en na de schoenen te hebben gereinigd een diner genomen met cs-fyrom. Allemaal noren dus met uitzondering van John. Het diner was spaghetti. Hierna koffie met brandy en na John in het hotel te hebben afgezet ongeveer 20.30 uur thuis. Een lange dag maar niet zonder activiteiten!!

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Maandag 10 januari 1994

Vandaag drie dorpen goed bezocht. Team work met John en Dimitar loopt prima. Na het werk een reis besproken naar Istanbul, vertrek 21/1 retour 25/1. Vervolgens boodschappen gedaan (MDR/USD 46.5). ‘s-Avonds de film revenge gezien met o.a. Kostner, niet zo’n beste film. De maaltijd was uitstekend een groot stuk beef en een prima sausje.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Dinsdag 11 januari 1994

Vandaag eerst naar de PX en batterijen, je weet maar nooit of de lader afdoende funktioneert, en drie filmrolletjes gekocht. Vervolgens naar een dorp wat bijna verlaten is. Een viertal huizen waren nog bewoond met ongeveer 25 mensen. Bij de neef van de dorpsoudste koffie gedronken (Albanees dus veel prut) en hierna in de mist gepoogd N36 te bereiken. Dit lukte dus niet maar wel waren we voor langere tijd in Kosovo. Na deze schending van het teritoir maar weer terug gereden naar de bekende afslag naar N36. Het spoor volgend naar boven bleek al ras dat de Amerikanen met hun boogies het bestaande spoor danig hadden verpest dus het laatste gedeelte werd lopend afgelegd. Hier weer koffie gedronken en vervolgens terug naar NORCOY om de autro enigszins af te spuiten. Hierna HQ waar Roman de auto nodig had. E.e.a resulteerde dus in het meenenemen van de appartement sleutel die Mads, omdat hij eerder wegging, aan mij had gegeven. Resultaat een lang verblijf bij Henrik die Bob ophaalde van het Airfield. Roman telefonisch duidelijk gemaakt de sleutel bij de wacht HQ af te geven. Daar opgehaald, inclusief sleutel van office en omgekleed. Vervolgens met Mads, Bob en Henrik in Delmalfu gegeten.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Woensdag 12 januari 1994

Hedenmorgen pas werd het me gewaar dat de onvolprezen (on) duidelijke SMO mij ook in de heli patrol had geplanned. Vervolgens bleek dat een telefoonnummer van NORCOY onvindbaar was. Ik heb dus telefoonnummers vergaard en Dimitar naar huis laten gaan. Vervolgens NORCOY ops. Medegedeeld dat we niet zouden gaan naar N40. Vervolgens met John ontbeten en wat Prince gespeeld. De heli patrol werd vervolgens gecancelled dus improvisatie. Via Radusa(kamp klaar) en de oude duitse route naar pelotons camp gereden, wat gelunched en na Tetovo terug. Rapport gemaakt en carwash Nissan. ‘s-Avonds ging Mads plotseling op bezoek bij Tanja, een vriendin van een Noorse collega, dus at ik alleen wat van zijn brouwsel. Intussen kwam Henrik, zich vervelend, binnen en haalde video’s little nihita en final analysis. Met name de laatste is een uitstekende film, spannend tot het eind. Overigens een film huren kost MDR 25,- = USD 0,60-0,70

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Donderdag 13 januari 1994

Vandaag een routinedag. Jaszince bezocht een groot grensdorp bij N33. Geen problemen alleen de grens mag wel duidelijker zijn. Bij N33 waren ze juist bezig een quasi promotiefilm te maken. In Tetovo, op aanraden van Dimitar, Arabati Babu Teke bezocht, een oude heersers burcht. Vervolgens reis omgeboekt en chebabcheche gegeten in winkelcentrum karpos. Mads had tot 21.00 uur nog wat te doen omdat een aantal Noren en Amerikanen waren opgebracht wegens grensoverschrijding. Bij Henrik en Bob de film Gulay gezien en voor de tweede keer Knight Moves.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Vrijdag 14 januari 1994

Een normale patrouille dag. Het dorp dat als eerste werd bezocht had dus in het geheel geen problemen. De president werkte in het postkantoor een dorpje terug en het bleek al ras dat hij meer geïnteresseerd was in hetgeen wij met de gegevens deden als dat er problemen zouden zijn. Het volgende dorp wat bezocht ging worden werd via een omweg bereikt. Behalve een kerk werd tevens het gehucht Brezno bezocht hoog boven de mist en met besneeuwde bergtoppen als achtergrond werkelijk ydillisch. In het dorp zelf hebben we een levendige discussie gevoerd over de toekomst van het land en de tweetaligheid Albanees en Macedonisch. In Tetovo bleek de chebabcheche tent overvol dus werd verder gereden naar Skopje. Dimitar voor zijn huis afgezet waar we zondag a.s rond 15.00 uur worden verwacht. John en ik namen een chebabcheche en vervolgens naar HQ. Daar werd de bar geopend in de mess dus werden de nodige alcoholische versnaperingen genuttigd. Bij thuiskomst werd het plan geopperd om naar het White House te gaan. Dus na douche en omkleden dit gedaan waar bleek dat er een private party was. Teleurgesteld terug dook ik acuut in bed en had dus een lange gezonde nachtrust.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zaterdag 15 januari 1994

Plotseling bleek dat diverse mensen op heli-patrouille gingen dus mochten de plannen worden aangepast. Met Mads op pad gegaan. Eerst naar NORCOY waar bleek dat de c-cdt geen weet had van onze informatiebron van de dorpen. (krijgt copy maandag a.s.). Vervolgens naar NORCOY de PX. Verrekijker gekocht en enkele mooie ansichtskaarten. Vervolgens naar G. Nenezi om te lunchen (het restaurant boven Panorama). Vervolgens naar HQ om de ‘vliegers’ op te wachten. Na aankomst bleek dat John een vis in de heli had vergeten. Deze vloog dus even terug om hem af te leveren. Vervolgens bij Henrik en Bob de film de Firm gekeken een uiterst goede film. ‘s-Avonds was er een partytje bij MOVCON maar die heb ik maar overgeslagen, een gezonde nachtrust is ook nooit weg.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zondag 16 januari 1994

Lamlendgheid troef, geen initiatieven wat te doen dus te lange leste maar voorgesteld de Ambatti Babba Teke in Tetovo te bezoeken. Daar gegeten. De hele dag bestond uit eten, eerst op tijd wakker dus ontbijt. Vervolgens ontbijt op HQ. Lunchen in Tetovo en om 15.00 uur een lunch bij Dimitar. Omdat we wat later aankwamen was e.e.a. helaas koud. Desalnietemin nog ruim doorgetafeld en computer bekeken. 4 flessen Taga Zin Jug met D. soldaat gemaakt en tegen 01.30 thuis plat.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Maandag 17 januari 1994

Hand geschud met Ricardo (gaat naar sector North) en c-cdt NORCOY de info verstrekt t.a.v. de dorpen. Verder twee dorpen bezocht waarvan één voor de eerste keer. Vervolgens achter een appartement voor John aan en diskettes, die zijn hier dus immens duur USD25,- per doosje HD. In de namiddag naar het centrum gewandeld en een kapper bezocht. ‘s-Avonds films the fourth floor en D.O.A. (death on arrival) bekeken. De eerste was zeer matig en de tweede was van slechte kwaliteit band en ietsje beter qua inhoud, maar hield niet over.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Dinsdag 18 januari 1994

Eerst naar NORCOY voor informatie t.a.v. N40. Vervolgens op pad. Hoewel het aanvankleijk prima liep bleek al ras dat we verdwaald waren. Op de terugreis vroeg men zich via de radio ook af waar we waren en met behulp van een gids(Albanees) bereikte we rond 13.00 uur N40. Midden in de mist en sneeuw. Daar we toch daar waren gingen we met een kpl naar Tanusevce. Een groot dorp met vele problemen. Al met al waren we dus laat terug, tegen vijfen. ‘s-Avonds de films bestseller(redelijk) en blinddate(puinhoop) gezien bij henrik+ De rit met de auto was bijzonder, af en toe raakte de bodem van de auto de harde ondergrond en tussedoor een wiel wisselen was ook wel aardig maar al met al werd e.e.a. goed afgesloten door wellicht goede stuurkunsten van mij?

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Woensdag 19 januari 1994

Heli patrol op het programma dus John weg (ging overigens niet door). Met Claudionej Roncollato en Oliver show the flag gespeeld. Coy-cdr FINCOY was boodschappen doen of zo dus bad luck.(overigens een weekprogramma is wel aardig maar voor de briefing al deelde Bob mij mede dat ook FINCOY even bezocht moest worden dus…). Om die twee overigens weer in de auto te krijgen kost wat moeite en geduld. Vervolgens naar Mavrovo gereden. Mist dus pech, had een mooier beeld op kunnen leveren. Laagvliegend terug naar Skopje om te tanken en bankzaken te doen voor Claudionej-vooral dat laatste ging niet vanzelf. ‘s-Avonds movie-time: eerst krabs/kruls over twee broers en een pokkedistrict daarna onbekend en tenslotte, na ruiling, deadly persuit of shoot to kill, hangt ervan af wie de titel verzint.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Donderdag 20 januari 1994

Vandaag met volle bak John+Ronco en Dimitar naar 2 gelieerde dorpen Albanees met een communistische inslag. Ter verificatie over de verhalen van niet toegankelijk gebied zijn we de heuvels ingereden en hebben een marmermijn bekeken, bijzonder interessant om te zien hoe ze dat doen. ‘s-Avonds eens pride and very prejudice bekeken(matig tot zeer) en vervolgens green ice (een goede) met tussendoor intermezzo bij een verscholen restaurant dicht bij HQ.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Vrijdag 21 januari 1994

De tocht van vandaag voerde naar een dorp aan de rand van mijn AOR. Dit dorp alhoewel niet voortvarend had geen specifieke problemen. Na het routine interview met de ‘president’ gingen we naar een settlement in de bergen. Dit bleek een kerk te zijn met gebouwen voor zomerverblijf voor kinderen. De kerk werd voor ons geopend. De kerk 15e/16e eeuw had fresco’s die nodig aan restauraties toe waren. Na terugkomst op HQ was er happy hour en daarna af naar appartement en bed. Bob wilde de auto nog hebben om down town te gaan maar Mads die de sleutels had vond dat niet verantwoord.(zou ik anders gedaan hebben) vroeg slapen in ieder geval(22.00 uur).

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zaterdag 22 januari 1994

Om 09.00 uur met Pieter met de heli naar Ohrid. Onderweg ging de deur nog even open maar ik kieperde er niet uit. Vanaf Ohrid met Egyptenaar/Braziliaan en R Ngovi een patrouille rit gemaakt waarbij tevens de restanten van het neergestorte vliegtuig werden bekeken, na weer van Ohrid te zijn vertrokken. In Skopje vervolgens de SMO duidelijk gemaakt dat niet alles met WP mogelijk is. Toen de verveling begon toe te slaan waren er gelukkig weer films bij Henrik en Bob. Eerst misery een prima film en vervolgens guts and glory over O. North ook niet slecht. De derde film was echt niet bij te stellen dus puinbeeld. Tevens de was gedaan die(het uniform) op één avond droog is.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Zondag 23 januari 1994

Vandaag op aanraden van SMO naar Mavrovo. Op mijn vraag waar we zouden eten bleek al ras dat daar niet over na was gedacht dus werd ik accuut patrouille leider. Mavrovo was beduidend drukker dan afgelopen week. De auto’s wegstoppen viel niet mee. We besloten met de stoeltjes lift de berg op te gaan. Na een behoorlijk aantal quasi bange meters kwam ik er pas achter hoe de voorkant gezekerd moest worden. Boven aangekomen twee warme rhakia’s genuttigd en enkele foto’s gemaakt. Het was prachtig. Op weg naar beneden nog wat foto’s gemaakt en vervolgens naar de andere kant van het meer gekacheld om in een hotel te eten. De maaltijd hielt niet over en liet lang op zich wachten. De terugweg niet meer bij Mike in de auto want die rijdt het liefst met open ramen en dat was fris genoeg cq te fris. Terug op HQ vond ik een brief van Do Hoogsteder die blijkbaar bij NORCOY was. Hem gebeld en kort met elkaar gesproken. In het appartement aangekomen besloot ik hem in levende lijve op te zoeken. Aldus gedaan. In de NORCOY mess nog vertoefd tot na negenen en de film backlash bekeken over een firedepartement. Retour appartement en wat toastjes met sardines en kaas gegeten en een glas wijn gedronken.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Maandag 24 januari 1994

Vandaag dus een zeer korte patrouille omdat de generaal van NORDICBAT werd gewisseld. PX bezocht en grand marnier en sigaretten aan Dimitar ‘geschonken’ De Ceremonie was bijzonder maar niet overweldigend m.n de SMO snapt er niets van. Het eten en drinken daarna hield ik met Bob vol tot 19.00 uur(vanaf 12.00 uur). Vervolgens dus plat om de alcohol te verteren. Het ticket plus ook nog opgehaald ‘s-ochtends. Reis USD 144 en accommodatie USD 83. Uiterst goedkoop dus. Ook de tijden ideaal vrijdag 09.00---di 20.30.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Dinsdag 25 januari 1994

Een ambitieus plan van 5 dorpen kon worden uitgevoerd. In het eerste was men niet welwillend en één dorp was onbereikbaar maar bleek ook tevens geen dorp te zijn dus voila. Briefen schrijven kon verder niet omdat Henrik de computer nodig had dus werd er een video door Mads gehaald. Clockwise en on her majestys secret service…23.30.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Woensdag 26 januari 1994

Claudinei Roncolato was volgens zijn zeggen meer in SWEDCOY geweest dan in de andere gebieden dus Mads kreeg de prijs. Ik ging met Dimitar op pad naar een wat afgelegen dorp. De Toyota zat tweemaal bijna vast maar desalnietemin bereikte we het arme dorp. Hierna nog één in de regio en omdat er nog tijd zat was werden ook nog drie dorpen bezocht die due waren. Vervolgens macedonische pizza gegeten in Karpos. Rapport gemaakt en nu staan er drie UN auto's in de straat. De te verzenden brief gemaakt en de enveloppen geschreven. ‘s-Avonds heeft Mads de films teruggebracht en één retour 20 jaren Monty Pyton. Het kreng was dus met geen mogelijkheid te draaien op de moviebox. Ook bij Bob viel er welliswaar meer maar nog steeds niet veel van te maken. Mads viel bovendien tussendoor in slaap en Bob ging ook plat. Henrik was al weg. Retour naar appartement en daar heb ik little mermaid gezien, geleend van Bob en Henrik.

RichardR.V.A. Braun
Skopje FYROM
Donderdag 27 januari 1994

Het plan om een afgelegen dorp zuid-west van Skopje te bezoeken viel dus in het water. Bob wilde weten welke grens werd gebruikt door de mensen op de grond, nabij Kodra Fura. Met Dimitar dus op pad en via SWEDCOY(info) de bergen in gereden. De tocht voerde langs twee meren waarvan er één behoorlijk leeg was. We waren bijna op ons einddoel toen een truck het pad versperde. Als de toyota dus stil staat kan je het verder wel vergeten. De truck deed sneeuwkettingen om en die konden wij in eerste instantie niet vinden, overigens later wel! Toen de truck verder omhoog was geklauterd ging het met ons ook weer. Maar helaas net niet tot de top. De truck was bereid ons te trekken dus zo kwamen we al met al bijna boven. Op de plek was een Macedonische militaire post waar we werden uitgenodigd. Na verloop van tijd kwam de sgt ook terug van loop patrouille en hebben we gelunched en gegevens uitgewisseld. Het was al kwart over twee toen we de retourocht aanvaardden. ‘s-Avonds gezamenlijk gegeten (inclusief Bob en Henrik)in het appartement en hierna for your eyes only bekeken. Tenslotte de spullen gepakt voor Istanbul.


RichardR.V.A. Braun
Istanbul
Vrijdag 28 januari 1994

Normale tijd opgestaan en de restanten in de koffer gestopt. Vervolgens via HQ met Henrik naar airport. Turken aldaar bij de douane worden gevraagd hoeveel geld ze uit het land meenemen. Ik had daar dus geen last van. De F28 vertok 10 minuten te laat en het eten was even matig als tevoren bij Palair. Vluchtduur ongeveer één uur. Klok staat in Istanbul 1 uur voor, het is hier dus 1 uur later. 100 USD=1730000 Lira 1USD=17.300 Lira rekenregel: 1 HFl=9611Lira Met een Taxi naar hotel 114.000 Lira, 150.000 gegeven (USD 6,50). Aldaar bleek de kamer nog niet klaar toen ik met de sleutel erin kwam. Spullen er achter gelaten en op verkenning gegaan. Wat foto’s geschoten en retour hotel. Het eerste wat me opviel waren de vuilnishopen op straat. De tweede tocht vanuit het hotel, nu met kaart voerde rondom Topkapi aan de buitenkant tot de haven en retour hotel. Dat laatste was niet zo eenvoudig omdat in de covered market het richtingsgevoel was verloren of eigenlijk daarna. Toen ik weer aan het water stond bleek dit vlak bij de Ataturk brug te zijn. Vervolgens omhoog geklauterd onder het aquaduct door en via Mcdonalds en nog wat omzwervingen het hotel bereikt.

RichardR.V.A. Braun
Istanbul
Zaterdag 29 januari 1994

De kamer is eenvoudig, maar goed dat ik een wekker en de walkman heb meegenomen. Het onbijt hield niet over, bolletjes en vier plastic bakjes (jam/honing) zeer lichte kaas en boter, je overleeft het. Na het onbijt maar weer eens gaan wandelen. Eerst de blauwe Mosk waar veel ansichten werden gekocht en de schoenen voor 51.000 TL, eigen bijdrage, werden gestald. De Rode Mosk kostte 40.000 TL en was niet echt veel waar voor het geld. Topkapi tenslotte voor 40.000 TL was beduidend interessanter zelfs de extra 20.000 TL voor Harem kon ook nog wel. Inmiddels regende het en knorde de maag dus éénmaal big mac en de grand bazaar in. Daar een mes gekocht aangeboden voor 975.000TL(=55,7USD) die ik voor 519.000TL(=30USD) kocht. Hierna retour hotel om de waren te lozen (kaarten +mes). Het Istanbul boek verder uitgelezen en omgekleed voor nightclub. De heuvel weer afgedaald en de brug over dwars naar de …(ataturk) en vervolgens omhoog en weer dwars. De Gollata toren werd bereikt maar leek niet op een nightclub. Dus retour en zowaar dit keer in één keer naar het hotel. Even uitgerust(1 uur) en schoenen gereinigd. Vervolgens naar het restaurant afgezakt waar ik overduidelijk niet welkom was ondanks het feit dat tot 22.00 uur volgens het bord kon worden gegeten en het was pas 20.00 uur. Wel info over bars etc vergaard. Verslag geschreven + kaarten en plat 22.45u.

RichardR.V.A. Braun
Istanbul
Zondag 30 januari 1994

Het regende dus eerst maar eens fors uitgeslapen in de hoop op beter weer. Rond 12 uur het hotel verlaten en via het aquaduct naar de stadswallengewandeld deze van boven en van onderen bekeken en aan de binnenkant en buitenkant richting het zuiden gewandeld. Aan de Marmora zee een plek gezocht om de schoenen te reinigen want die waren inmiddels zwart/grijs in plaats van bruin. Vervolgens begon het sneeuwachtig te regenen dus naar het oosten lopend de bescherming van de bebouwde kom opgezocht. Via ziekenhuis en wat straten zowaar de eerste Mcdonalds gevonden en na maaltijd en kaartstudie in één keer naar het hotel gewandeld. Daar de kamer opgestookt om schoenen, kaart en jas te drogen.(15.00-17.00). Vervolgens weer op pad naar de haven. Voor 7.000TL kan ik met de boot naar andere paleis welke pier is onbekend. Vervolgens de brug over en stijl omhoog en zowaar bij het aldaar lopende trammetje is behalve McDonalds ook Pizza Hut en Burger King alsmede zeker 7 nightclubs en 30 kroegen. Na deze trip retour en via de gesloten bazaar(dus retour en andere weg gezocht) redelijk direkt naar hotel. Manderijnen en peren gekocht ( 1 + ? Kg=40.000TL). Nagels geknipt(knipper was er toch) en schoenen gereinigd. Prijzen: Bigmac 25.000TL=1,4 USD=f2.60 Dub Cheese 31.000TL=1,8USD=f3,23 BM menu=55.000TL=3,18USD=f5.72 Koffie 11.000TL=0,6USD=f1,14 Grote friet 28.000TL=1,3USD=f2,29

RichardR.V.A. Braun
Istanbul
Maandag 31 januari 1994

….389 91 361 168 ext 8016 Voor het ontbijt dus eerst Henrik gebeld: morgen tussen 20.30 en 20.45. Vervolgens bleek vandaag de zon de overhand te hebben. Naar beneden gewandeld om een boot te pikken. Voor 7.000Lt naar Uskudar gevaren. Van daar uit o.a via Fethi Pas Korusko wat een prachtig uitzicht opleverde naar de Bosporus brug gewandeld. Bijna op de brug deelde men mij mede dat ik er lopend niet overheen mocht. E.e.a. had ik met de verrekijker al vermoed. Dus weer naar beneden,onder de brug door terug naar Uskudar. Bij een rust langs de Bosporus zag ik dat twee mannen lopend de brug over gingen, wellicht was het dragen van een bezem het excuus, wie zal het zeggen. In Uskudar de schoenen laten poetsen voor 50.000TL(f5,20) wat m.i. geen vrienden prijsje was. Maar toegegeven, ze waren er hard aan toe en ze zagen/zien er weer piko bello uit (beter dan toen ik ze meenam in september) Met de boot vervolgens overgestoken naar Besiktas. Wat me overigens wel opviel is dat de smog vanuit de gouden hoorn deze dag opkwam. Het Dolmahbace kasteel bleek op maandag gesloten pech dus. De berg op naar het uitgaanscentrum en teveel gegeten in Pizza Hut. Vervolgens de straat uitgewandeld en voor 3.000TL de kabelbaan naar beneden genomen. De galata brug over, via dierenmarkt en grand bazaar naar hotel. Koffer gedeeltelijk gepakt en vroeg gaan slapen.

RichardR.V.A. Braun
Istanbul
Dinsdag 1 februari 1994

Had dus nu in Sarajevo moeten zijn. Istanbul is duidelijk wat anders volle stad met immens veel handelaren en ook veel politie. Omdat het Dolmahbace kasteel nu open was werd de voettocht ingezet. Het wisselen van geld in het hotel nam teveel tijd dus werd dat op de andere oever gedaan. De inhoud van het kasteel was indrukwekkend veel meer opsmuck dan ergens anders. Na het bezoek werd een boek aangeschaft $10,- wat niet echt indrukwekkend was maar beter hadden ze niet dus. Bij McDonalds gegeten waarbij het opviel dat het BM menu in prijs was gestegen van 55.000 naar 60.000TL. De brug werd weer overgestoken en nu moest tijd worden gedood. Dit lukte maar gedeeltelijk zodat toch de nodige tijd in de lobby van het hotel werd doorgebracht. Daar kwam nog een bus met Hongaren of Polen aan in elk geval genoeg vermaak want er bleken niet genoeg kamers te zijn. Tenslotte 3 uur voor vlucht begin gaan lopen en een taxi opgepikt. De prijs was 114.00 TL. De chauffeur was in de war toen ik hem 250.000 gaf en 10.000TL terug wilde. Maar ten langen leste begreep hij het. Ijzerdetector direkt bij de ingang en bij de toegang naar pier/bus. Paspoort controle 3x belachelijk en de informatiekaart niet ingevuld(zonder problemen overigens). Een bier en sandwich genomen voor de douane en een bier en gratis chips na de douane. Met een vertraging van ruim 10 minuten steeg de F28 op met veel theedoeken aan boord van Saoedi-Arabie. Op Skopje aangekomen ging de douane redelijk snel, mede waarschijnlijk vanwege m’n Nederlands paspoort. Een Mac. Stempel moest er natuurlijk wel in. Henrik bracht me naar het appartement waar ik hem briefde over Istanbul. In het eigen appartement lag Mads met eega al plat en Claudionej ging ook (23.00 uur). Uit verveling maar alvast de spullen gepakt en een laatste was gedraaid zodat alles schoon mee kan.


RichardR.V.A. Braun
Skopje-Belgrado-Zagreb
Woensdag 2 februari 1994

Eerst naar HQ voor de routine briefing. Vervolgens naar appartement voor de finishing touch en weer naar HQ. Met Henrik naar airport, 4 nieuwe UNMO’s verwelkomd en de CMO(Bastiaans) + Matser(MATOCMO). Vervolgens tijd gedood tot aan vertrek ongeveer 14.00 uur. Aankomst Belgrade met de standaard leegte. Vertrek 16.00 uur uit Belgrade. Het is dat ik bij MOVCON Skopje nog een reep en kaakjes heb gestolen want anders viel ik inmiddels wel om van de trek. Aankomst Zagreb 17.20 dus alles foetsie. Balen met toestemming en medeweten in tent MOVECON gelegd, shuttle bus HQ. Brieven geregeld, achter te laten spullen pasten zowaar in koffer en plunjebaal, transitiekamers alleen in noodgevallen dus 1 kamer Astoria + uitstekende chineese maaltijd. Krant 31/1 en plat. Morgen 06.15 vertrek Astoria.


RichardR.V.A. Braun
Zagreb-Sarajevo
Donderdag 3 februari 1994

Een dag vol verrassingen. Om te beginnen was het beloofde transport van Astoria naar HQ om 06.15 er dus niet. Van 06.10 tot 06.40 buiten gewacht, maar geen transport. Ik besloot dus maar om dan maar eerst goed te onbijten, wat dus geschiedde. Vervolgens kwam er iets na zevenen een VN busje voorrijden. Dit bleek een Franse te zijn en de chauffeur claimde geen plaats te hebben ondanks dat het busje leeg was. Toen de passagiers voor het busje uit het hotel kwamen bleek de bereidheid om mij mee te nemen naar pleso toch aanwezig. Zo arriveerde ik dus, welliswaar te laat op Pleso 07.30 bij MOVCON. Boarding pass werd direkt uitgereikt en ik had nog twee minuten zei de joker. Er stond dus een bus voor die oh wonder naar het airport reed(met al m’n bagage). Na de tac en boarding-pass controle i.p.v. paspoort heb ik dus als een razende m’n scherfvest en helm en blauwe cover en veiligheidsbril etc uit de pluba gehaald. Die voor de metaaldetector en rontgen band op de man genomen en vervolgens moest alles, 2 koffers en 2 balen door de rotgen lachen dus. Alles weer in de bus en naar de Ilyshin-76. Uit de bus in de kist, tegen negenen vertrok de Ilyshin-76. De take-off en landing gingen vrijwel ongemerkt. Op Sarajevo airport was het rustig, althans er werd niet geschoten, maar rennen van zandzakken naar zandzakken moest wel. Niemand haalde mij op dus regelde ik de eerste de beste observer auto. Deze bracht me dus naar het PTT gebouw en daar zocht ik mijn eigen weg. Ik viel dus in de briefing van Hans de Graaf. De SMO (een Canadees)wilde me nog spreken dus na wat tijddoding vond dat ook plaats. Vervolgens met een landcruiser zonder powersteering geescorteerd naar L1 waar de middag vanaf 15.00 uur en de avond werd doorgebracht. Twee nieuwe interpreters, een nieuwe Pakistaan, een nieuwe Fransman en een ervaren/oude Fransman, die ontzettend veel praat en een rustige Portugees deelden mijn lot. Voor de overnachting $5,- betaald. Veel onduidelijk!!!!

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Vrijdag 4 februari 1994

De dag begon weer zoals hij gisteren geëindigd was nl. met wachten op LIMA 9er (de leider lima side). De ochtend en een gedeelte van de middag dus doorgebracht met wachten en de computer programmeren. Vervolgens met Rafael(Portugees) en een geleende Spanjaard (hij is nog steeds niet in Gorazde, no clearance, kan de MAO (Bangladeshi) waarschijnlijk nog niet regelen!!) op pad gegaan. Eerst naar PTT o.a om een driversliscense te regelen voor de GMC wat niet lukte en foto’s wat wel lukte. Twee aan MAO gegeven en later één aan L9er A(rechter hand). De wagen werd geruild bij G1 daar was dus ook de Deen(LIMA 9er). E.e.a. duurde even omdat we een omweg moesten maken en het keren van de GMC op een landweg schijnt moeilijk te zijn (6000 kg). Vervolgens naar accommodatie (Grabavica). Alles uitpakken eten en vervelen.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Zaterdag 5 februari 1994

De dag begon met rijden in de Toyota van ons onderkomen naar Kasindo ziekenhuis om Sinisa op te pikken die daar de nacht had doorgebracht. We (Spa, Port en Me) nuttigden daar koffie en praatten wat met de aanwezige dokter. Vervolgens ruilden we de auto weer om in 1G, het basisstation van Lima Side. Met de GMC reden we verder naar ons onderkomen om Sinisa achter te laten. Het volgende station was PTT gebouw om te lunchen en wat administratieve zaken te regelen, één zaak was benzine voor de GMC en dat viel dus niet mee. Ja en toen mocht ik met de GMC (nog steeds zonder het rijbewijs) ook naar de markt om de puzzels in elkaar te zetten en op te ruimen. Voorwaar geen fijne baan en als Sarajevo zo doorgaat dan wordt het nog wat!!! In de namiddag bracht ik de Portugees naar het UNMO palace en bij terugkomst op uitgangsstelling (6H) gedineerd en koffie plus bij landlady. De weg van 6H/1G/1H naar 8A(PTT) gaat altijd via airport en aan de binnezijde staan op veel plekken anti sniper rioolbuizen. Het is er smal, vol modder en kuilen en altijd is er wel een obstakel.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Zondag 6 februari 1994

Rafael, de Spanjaard bracht ik ‘s-ochtends naar L, omdat ons station dienst heeft. Omdat ik dus nog steeds niet onze AOR ken, kan ik dus ook weinig doen. Toen de gelegenheid zich dan ook voordeed om drie nieuwe UNMO’s op te halen liet ik me die kans niet ontnemen. Het waren nota bene nog drie Nederlanders ook. Op HQ dus ook maar gelunched en zowaar de briefing gekregen van L9er op Lokatie L1 toen ik de bagage van tweemaal Nederlander dropte. Hierna werd het langzaam tijd om Rafael af te lossen. Tussendoor Hebon?(Keniaan) in huis gedropt. Vervolgens bleek dat Jan(TL) de dienst wilde draaien en Rafael met Sinista nog bezig was een inslag af te zetten dus het diner was goed laat.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Maandag 7 februari 1994

Met compleet team een bijna normale dag. Eerst patrouille downtown Grabavica dus langs de confrontatielijn, een wandeling over de kleine markt in dit stadsdeel en hierna de Zalista road (totaal 4 x kanon, 3/5 maal APC en 2 x AA-guns) een soort weg op de richel boven Sarajevo. Vervolgens bleef ik in H6 en ging de rest naar Nlundo ziekenhuis en naar 1G. ‘s-Avonds na een uitstekend diner de landlady en lord bezocht wat resulteerde in een grote hoeveelheid jenever en een werkende video. Ongeveer 03.15 slapen dus.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Dinsdag 8 februari 1994

Redelijk op tijd opgestaan. Hesbon en Rafael op 1G gedropt en zelf naar PTT. PX is niks. Refuelling 80liter met de hand en autowassen is een crime. Eerst verkeerd gestuurd en vervolgens een Franse auto voor me en tenslotte het water op. Goede lunch (frites en brood) in 6H. Na de lunch wat bijgeslapen en patrouille via fabriek en kasindo ziekenhuis maar eerst via 1e hulp post. Down town Grabavica bleek dat aldaar bekend was vanwaar werd geschoten als het om snipers ging. Ik was overigens de eerste UNMO die de (vrouwlijke) burgemeester sprak sinds begin van de schermutselingen!! De gegevens laten opschrijven en de vertaling in engels zal ik bij PTT afgeven voor de collega’s aan de binnenzijde. Tevens brood gehaald en Hesbon afgelost. Al ras bleek dat de GMC weer kon worden geruild en dat Jan de nachtdienst nam. Terug op honk, voordat Hesbon werd afgelost laaide de strijd oostelijk van onze positie op en kon ik ook sniperfire waarnemen. Via het open radionet begreep ik dat de papa’s hier en daar near hit’s hadden. Deze informatie aan de stukscommandanten in de straat doorgegeven die hierop het vuur verlegde…aardig he. In accommodatie gedineerd en tussen twee stroomstoringen door de mogelijke NATO luchtaanvallen besproken en de direkte consequensies voor ons.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Woensdag 9 februari 1994

Jan Pederson maakte zich wat zorgen maar rond 09.00 uur nam ik LIMA over. Een dag die toch wel redelijk snel voorbij ging. Het lezen van de revue en de constante verplaatsingen van de teams laten de dag snel voorbij gaan. Na de middag bleek er zelfs een soort bestand te zijn afgesloten wat wel weer zal worden geschonden alleen dit keer moet ik dat constateren. Rafael haalde me tenslotte op en Hepborn bleef achter, dit keer echt voor de nacht gezien de ontwikkelingen. Het diner was niet te eten dus moest ik dat weggooien. Zowel Sinisa als Rafael gingen vroeg slapen dus deed ik dat ook maar. Al met al was de dag als duty officer L niet zo slecht alleen schijnt men soms te denken dat ik vier handen heb en kan schrijven en spreken en denken over twee kanalen op hetzelfde moment.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Donderdag 10 februari 1994

NAVO ultimatum 11 dagen om zware wapens terug te trekken of onder UN toezicht te stellen zowel aan BSA als aan BiH zijde. Als voordien aantoonbaar op burgerdoelen wordt geschoten zal NAVO luchtaanvallen uitvoeren. Locaal: vandaag niet later dan 12.00 uur staakt het vuren Sarajevo. Frequent patrouille in Grbavica. De Zlatista road tot aan bobslee baan wordt tijdelijk patrouille gebied L1. Alle CTO van 10 t/m 14 februari ingetrokken en 25 extra UNMO’s komen naar Sarajevo. Nieuws: VS heeft Macedonia erkend; Griekenland is teleurgesteld. De grootste gebeurtenis was dat de Fransen een brug in Grbavica gingen innemen. Dat gebeurde dus van de noordzijde en vergezeld van vele journalisten. Deze laatsten lieten de spanning dus aardig oplopen, het gevolg was dat ik moest ingrijpen. Na het diner werden we opgedragen de Zlatista weg te patrouilleren. Samen met Heborn en Sinisa dit dus gedaan en wat bieren genuttigd bij de boswachter een uitspanning bij een checkpoint. Na terugkomst bleken we ook nog een sluipschutters geval op het joodse kerkhof te moeten onderzoeken. Dus hoofdkwartier 3rd BN bezocht en daarna morturarium, om het lijk te conformeren. Met dezelfde jongen had ik’s-Ochtends nog gesproken nu was er een kogel door hem heengegaan. Na 3en plat. NB de relatie met de 2BN cdr (brug) was erg goed evenals met de 3BN cdr(kerkhof)

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Vrijdag 11 februari 1994

Voor achten op pad om de wagen af te tanken. Kort samengevat dus kapotte dynamo en verkeerde brandstof(diesel door de benzine). Na vijven terug, de hele dag rond gehangen op HQ ‘s-Avonds konden Heborn & Rafael nog op pad naar het westen van onze AOR, voor loos alarm. Ook kwam Jan Pederson nog even binnen vallen ‘s-avonds met als resultaat: morgen rechterhand van LIMA 9a.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Zaterdag 12 februari 1994

‘s-Ochtends eerst eens naar de brug. Daar de Franse Lt-Col ontvangen die we vervolgens langs cdr 2e en 3e BN hebben geleid. Hierna hebben we nog wat onderzoek gedaan in de loopgraven in het westen van Grbavica. Als sluitstuk nog een wazige opdracht om op Zlatista road te patrouilleren tot aan restaurant wat bleek om peanuts te gaan(hout Fransen). Hierna werd ik op 1H gedropt en daar heb ik dus wortel geschoten tot ‘s-avonds bij negenen. Duidelijk wat te doen is e.e.a. nog steeds niet. Organisatie in huize 1H is onduidelijk evenals het aantal bewoners op enig moment.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Zondag 13 februari 1994

Een dag vol chaos als aanhangsel van Anibal, om het HQ-L te ontvluchten gingen we het afgesplitste team van L2 t.w L7 voorzien van een charger. Anibal wist ook niet precies waar het team zich bevond maar met de hulp van de local cdr slaagde wij erin om ze te vinden (ten noorden van het vliegveld aan de CFL) Een motorola hadden ze al dus konden we ze alleen van een charger voorzien. De handy Talky moest naar L2. Op de terugweg via local commander HQ zag ik een observer auto dus stoppen. Dit bleek L2 te zijn, zodoende konden we de handy talky afgeven. Verder koffie gedronken in 1H en tafels en stoelen ingeladen om L HQ eindelijk eens te gaan reorganiseren. Dat laatste dus gedaan en omdat er geen slaapplek was ‘s-avonds naar 1H. Goede maaltijd en goede nachtrust, hoewel het duidelijk was dat ze me daar niet verwachtte.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Maandag 14 februari 1994

De dag begon dus goed slecht, na alles gepakt te hebben begaf ik me naar 1G. Voor de deur gleed ik uit met één van de balen op mijn schouders. Gevolg een ernstig verzwikte enkel. De eerste volle dag op L HQ. Het blijkt dat Anibal e.e.a. niet zo best op rij heeft staan. Maar door het gebruik van het in mijn ogen slechte database programma krijg ik langzaam alles in de klauw. Behalve de normale chaos in een HQ kregen we dit keer ook 2 x 8 nieuwe UNMO’s en een aantal auto’s. ‘s-Avonds geslapen in Jan’s bed met dikke voet en haribo’s.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Dinsdag 15 februari 1994

Een dag op LIMA HQ. Weinig enerverend, begon al routine te worden en zelfs wat georganiseerd. Stukken geschut op serienummer gechecked en ook Mladic kwam nog even langs. Zowel Tasaddek als Anibal zijn wat halstarrig ze blijven WP gebruiken daar waar een database toch eenvoudiger werkt zelfs al is dit paradox. De dag ging toch redelijk snel voorbij en daarbij viel het me op dat Hans en Sean in mindere mate moeite hebben met aandachtsspreiding om nog maar niet te spreken over follow-up acties. Met een kleine hint zo nu en dan liep alles toch nog goed. ‘s-Avonds had ik de dienst en ‘s-nachts sliep ik in Sean’s bed.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Woensdag 16 februari 1994

Na het ontwaken gepoogd om wat verschoning bij elkaar te zoeken, dat lukte dus maar matig. Desalniettemin met Tassadek en de ontslagen Egyptenaar naar PTT. Daar dus de Franse 1e hulppost bezocht en vervolgens dus gips en opname ziekenboeg. De hulp van de collega’s (Ned) is uitmuntend. Een uitstekende lunch werd mijn deel en Odette weet er al van, dus voordat crisisstaf op te proppen komt is het thuisfront al ingelicht. ‘s-Middags verder verveeld, de SMO kwam ook langs, uiterst geschikt van de man. Goed diner en vroeg slapen.

RichardR.V.A. Braun
Sarajevo
Donderdag 17 februari 1994

Na het ontbijt naar Dutch COMCEN en vervolgens half gedouched en de spullen omgepakt. De blauwe schoudertas komt nu uitstekend van pas, die kan je op krukken hobbelend tenminste meenemen. In de koffer zitten nu ook wat verschoninkjes. Vervolgens de brieven gecopieerd en doen laten verzenden. Nu de gedachtes wat geordend zijn is het wachten op de cassettebandjes van LIMA HQ. De midmonth advance februari is al binnen wat nu nog rest is de midmonth advance oktober 1993. Verder de regeling zo snel mogelijk terug te gaan, dat laatste zal wel de nodige problemen geven. Uiteraard is de verveling troef en is tevens nog het wachten op datatijdgroepen en coördinatie punten. ‘s-Avonds nog wat rondgehangen op COMCEN en met twee biertjes rond 22.30 plat in het ziekenhuis.


RichardR.V.A. Braun
Sarajevo-Zagreb
Vrijdag 18 februari 1994

Ruim na achten, er waren nog wat problemen om een auto te vinden en uit de sneeuw te halen, vertrokken naar het airport. De vlucht van 09.30 ging dus niet door omdat de Il-76 vanuit Zagreb niet kon of durfde te landen. Wachten dus in de wachtkamer op de volgende die 10.00 uur aan moest komen. Deze arriveerde wel en om 11.20 dus eindelijk airborne. De tocht op krukken van de wachtkamer naar het vliegtuig viel dus niet mee. Vooral de helling op in het vliegtuig was een probleem apart. Na de landing op Zagreb gebeurde exact datgene wat ik verwacht had n.l niets. De Noorse sgt handelde dus eerst de andere passagiers af en ik zette me op mijn baggage neder. Na verloop van tijd arriveerde een ambulance van MASH. Alle baggage werd ingeladen en af naar MASH. Daar voegde zich ook een kpl/nl bij het gezelschap. Na de nodige incheck procedures samen met de orthopeet(kap usa) zowel de foto’s als de te volgen procedure besproken. In verband met dreigende NATO inmenging wordt op maandag geopereerd. Vervolgens met de chauffeur de CSM(adjudant) slaapruimte gezocht en antwoord op de vraag, wie beslist over repat. Vervolgens naar HQ(vanaf Pleso). Daar de midmonth advance van oktober ’93 opgehaald en een nieuwe UNMO hanger gekocht. Het gesprek met de MAO/PAO (weer een andere Bangla-Deshi) was zeer verhelderend, ook na de operatie ziet hij wel mogelijkheden om voor mij werk op HQ te hebben. De trainingssectie zette de zaken op voor de wekelijkse social die ik moest bijwonen. De chauffeur werd ook binnen genodigd. Na deze happening zette de chauffeur mij af bij de Holland bar waar ook een happening was. Hierna Holland Huis en tenslotte tot ongeveer 02.00 uur op de gang van het zgn. suboffice tv gekeken. Uit discussie met de arts (tussen twee verloven door), de maatschappelijk werker en een arts van de crisisstaf blijkt dat mijn plan om hier te blijven vooralsnog wordt geaccepteerd.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zaterdag 19 februari 1994

Uitgeslapen, gewassen en vervolgens de kronieken bijgewerkt. De hele dag verder rondgehangen bij de TV, de lunch overgeslagen en tenslotte me naar holland huis/PMT laten vervoeren. Daar kon niet net als gisteren een frikandel speciaal en of een patatje genuttigd worden. PMT’s kennen geen UNMO schedule ze hebben gewoon een vijfdaagse werkweek en passen het eten daar ook blijkbaar aan aan. De kapitein Muunk of Duunk (UNMO)was er ook dus retour transport was geregeld. Zelfs Robin M verscheen wat later ook en na wat bieren dus maar retour naar suboffice daar nog een smakker gemaakt en redelijk op tijd gaan slapen.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zondag 20 februari 1994

Wat uitgeslapen en vervolgens contact gezocht met MASH. Dit moest nog herhaald worden omdat niet de juiste mensen aanwezig waren. Toen het contact tenslotte was gelegd bleek het niet uit te maken wanneer ik zou arriveren. Chauffeur van dienst dus geregeld en de santekraam(1x middelkoffer, 1x carrierekoffer,1x blauwe tas,Nbujas)naar MASH verplaatst. Na wat aanloop problemen en broodnodige Amerikaanse bureaucratie lag ik dus om 14.00 uur plat met been omhoog en een loopverbod. Een maaltijd werd nog geserveerd maar die hield niet over(wat de orthopeet me ook al beloofd had wat een reden was om in suboffice te duiken). Vervolgens kwam tegen zessen …(BBE)langs en tegelijk werd de maaltijd geserveerd en de verpleegsterscrew wisselde. Loopverbod bleek niet meer van toepassing dus TV gekeken AFN! (andere kunnen ze niet krijgen) en sigaretten gerookt, net buiten de tent(exit zkh in de loods). ‘s-Avonds kwamen Robin M en Buunk ook nog even langs(aan het eind van de film scent of a woman) Vlak voor 12en een cola gebietst van één van de sergeanten.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
maandag 21 februari 1994

Niet zo best geslapen, telkens stukjes van ongeveer 2 uur. Rond zessen reveille en vervolgens gedouched. Pakketje van been afgehaald de operatie werd verder wat uitgesteld(van 08.00uur naar 08.30 uur). De anesthesist moest tweemaal een infuus aanleggen. De eerste (linkerhand) blies hij op. Na het ontwaken Paul van der Heijden nog gezien. Om 17.30 pas echt wakker. Bij wisselen naar soepele shift op mijn aandringen de drain dusdanig gewiseld dat ik nu geen draad meer aan heb. Bij toedienen van anti-biotica wordt e.e.a weer aangebracht. Het geheel is echter nog wel degelijk gevoelig.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Dinsdag 22 februari 1994

De nacht was weer in stukken en tweemaal wilde ik best wel pijnstiller hebben. Een kort gesprek met de otho vanmorgen leerde mij dat het bij mij om twee platen gaat. Eentje deed de truc niet. In de loop van de dag is e.e.a minder gevoelig geworden. ‘s-Middags zowaar twee pijpen gerookt en een gesprek gehad met Frans van Ofwegen. Bovendien de Engelse versie van Aladin gezien. ‘s-avonds ook nog de arts van de crisistaf gesproken en de off van dienst suboffice. De laatste vooral om de chauffeur van dienst boven water te halen om voor mij allerlei lekkere dingen te halen in de PX. Met tussenpozen tenslotte ook nog Denice de Menice gezien. De tusenpozen vanwege het feit dat de video te warm wordt in de verwarmde tent.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Woensdag 23 februari 1994

Vanochtend gedouched en de baard wat bijgewerkt en even genoten van de zon achter glas buiten. Het douchen etc ging eigenlijk best wel als je maar genoeg plaats hebt. De rest van de dag werd gevuld met rondhangen in bed of voor de TV. ‘s-Middags weer een bezoek gebracht aan de orthopeten. Er werden foto’s gemaakt en nu pas zag ik wat er aan ijzer in mijn enkel zit. M.n. de lange schroef is van belang daar mag niet teveel druk op komen want dan breekt hij en kan niet meer worden verwijderd. Een bureaubaan is dus oke. Omdat het eten zo zo was heb ik tevens een stapel lekkers laten aanrukken door de chauffeur van dienst. Slapen viel tegen dus tot vijf uur in de morgen TV gekeken.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Donderdag 24 februari 1994

De kap. Orthopeet bevestigde nog dat ik eigenlijk wel weg kon maar de Nederlandse arts moet nog langs komen (vanmiddag?) Raskid gebeld, maar ook die snapt er niets van. Ik hoef niet langs te komen want ik ben ziek zegt hij. ‘s-Middags kwam de dominee nog langs en zowaar de dokter(kap). Wat ik van hem verder moet verwachten is twijvelachtig, lijkt me niet zo’n regelneef. Het avondeten bestond dit keer uit een Burger King hamburger met frites. Even daarvoor kwam er nog een Hollandse majoor Klu voorbij die net een dag in Zagreb was. De relatie met de noorse .. is erg goed we hebben een hoop lol gehad samen. ‘s-Avonds om 20.30 even gaan liggen om te vluchten voor Denice de Menace die ik niet nog een keer wilde zien. Daarna nog even contact gehad met schoonpapa en nog wat films gezien..

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Vrijdag 25 februari 1994

Wat me gisteren en eigenlijk eergisteren al duidelijk was is dat ik mag gaan en staan waar ik wil, jammer dus dat er geen regelneef aan de buitenkant van het MASH is. De dokter (NL) is een doetje. De dag dus verder doorgebracht met een rondje MASH rijden en rondhangen. Om ongeveer 14.30 belde de dokter mij op om te vertellen dat ik bij Pleso tower was ingedeeld. Na wat heen en weer bellen dus de afspraak gemaakt dat men (het team) mij morgen oppikt tussen 12.00 en 13.00 uur. Na nog even een dutje gedaan te hebben wekte ik ook de Noor Hagon (of zo) maar want om 16.00 uur werden we opgehaald door zijn vriend, een kpl van MOVCON. We gingen via Burger King naar de Viking bar en daar hebben we gezeten en gedronken tot na 24.00 uur. Hagon had zijn krukken echt nodig om op de been te blijven en kon niet nalaten onze Deense rugcollega wakker te maken. Lente schijnt zich in te zetten want het is zonnig weer in Zagreb.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zaterdag 26 februari 1994

Om 07.00 uur sigaretje gerookt. Om 09.00 uur gewekt door Lasse een Noorse kapitein(de SMO) die me kwam halen. Om 09.30 was ik klaar via de Am PX naar de accommodatie gebracht.
Matice Hrvatske 24
41410 Velika Gorica
041-714649
Daar was als tijdelijke gast ook aanwezig de Noor Roger Ernli een veertiger die in centraal Bosnie en Sarajevo(market place) zowat alle ellende heeft gezien die er maar te zien was.Zijn volgende posting is airfield monitor in FRY. Hij praat daar veel over, is diep teleurgeteld en drinkt (wellicht) dientengevolge wat veel. Tegen twaalven werd ik dus weer opgehaald om naar Pleso Tower te gaan. Daar door TL PT gebriefed op taak en werkwijze van het team. Vervolgens weer opgehaald en via de Nederlandse hap op Pleso (balen opgehaald) weer naar accommodatie. Daar zaken uitgepakt en in civiel gaan eten in een grill, redelijk dichtbij, althans op loopafstand. Na terugkomst in accommodatie toevallig een deel van de film Elephant man gezien onder het genot van een cola-rum en vervolgens plat.
RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zondag 27 februari 1994

Om 08.00 uur gedouched en hierna de was gestart. Na verloop van tijd bleek dat de centrifuge van de wasmachine niet funktioneerde. Tegen enen werd ik opgehaald en via de mess in Pleso (lunch)werd ik bij de radarroom gedropt. Als je dus geen air-traffic controler bent valt het dus niet mee om daar alles te doorgronden. De Portugees kapitein Joao Maldanado deed zijn best maar hij kan alleen maar hopen dat wat is blijven hangen. We haalden overigens de Bangladeshi majoor Islam Zahur op en lunchde met de keniaanse majoor Erastus Kemeu. Na de radar duty loste de Braziliaanse kapitein Claudio Leite ons af en werd ik samen met Roger weer bij het appartement afgezet. Hierna de was uitgewrongen en een nieuw programma gestart. Voor de witte bonte was en dit keer de niet-centrifuge knop niet ingedrukt. Dit laatste bleek dus desastreuze gevolgen te hebben. Bij het starten van de centrifuge brak de sluiting van de front loader spontaan af.. ik vermoed dat het betonblok half loszit en er zodoende immense krachten ontstonden toen het centrifugeren startte. ‘s-Avonds de winter olympische spelen sluiting op TV bekeken en wat cubalibre gedronken en tegen enen plat.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Maandag 28 februari 1994

Tegen half-tien wakker geworden en een half bad genomen. Vervolgens tijd gedood tot na twaalven. We werden door de Portugees opgehaald. Via de radarroom om de Keniaan te droppen, die we ook hadden opgepikt, naar Pleso. Daar etensbonnen gekocht en vervolgens uitgebreid gelunched mede ook omdat de bedieningscrew zeer behulpzaam was en met alles kwam aandragen. Inmiddels kreeg ik de informatie dat door de NATO heden morgen 4 galebs waren neergeschoten. Na de lunch naar bank in airport en terug en vervolgens (vanwege misverstand) retour accommodatie. Na een klein intermezzo retour naar tower en vervolgens patrouille o.a via HQ. Daar MAO en CMO gesproken alsmede menig bekende. Na vervolg patrouille aan het einde PX. De nodige zaken ingeslagen en langer dan een half uur buiten gewacht (misverstand!). Home was opgeruimd en schoen gepoetst de avond verder gevuld met TV kijken.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Dinsdag 1 maart 1994

Op vrijwillige basis, samen met de Keniaan de radarfunktie gedaan ‘s-morgens. De bureau funktie kon namelijk niet omdat de lift kapot was. Na deze enerverende taak patrouille en na de patrouille was de lift gerepareerd dus op naar de tower. Daar begonnen aan de regelmatige nieuwsbrief en vervolgens vanaf ongeveer 19,00 uur was er een sociaal samen zijn in de toren met speciale Portugeese worst en kaas. Het bleek dat na het sociale gebeuren dat enkele teammembers nog wat tegen elkaar te zeggen hadden, wat mij nogal kinderachtig voor kwam. Na “thuiskomst” (het wordt niet uitgesloten dat het huis nog moet wijzigen). De lunch was overigens weer pico bello. ‘s-Avonds met Roger sociaal gedaan, het is ten slotte zijn laatste avond.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Woensdag 2 maart 1994

Voor het eerst alleen radar. Bovendien Roger de hand geschud die naar FRY gaat. Ik hoop dat hij daar de rust vindt die hij denkt nodig te hebben. Voor 07.30 gedropt in de radarroom. Over het algemeen ging het wel aardig maar vreemde targets worden m.i. door AWACS gezien dus wat je daar doet is twijfelachtig. Na de radar met Islam gelunched. Hij vast en eet dus niet en ik maar bunkeren, zo wilde hij het echter. ‘s-Middags aan de brief begonnen en leden ‘computerles’ gegeven. Thuis schijnen de financiën niet te kloppen maar dat is niet mijn bier dus waarom daarover gebeld moet worden is mij onbekend. ‘s-Avonds iets na 19.30 Holland Huis dus geen eten meer. De Maleisier haalde me tegen eleven op en bracht me naar de accommodatie, waar ik nog ongeveer een uur met Frank en Marjolein heb gebeld.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Donderdag 3 maart 1994

Na de middag lunch met Joao en daarna tower e.e.a. werd redelijk rustig vooral nadat ongeveer iedereen vertrokken was. Lasse is een chaoot. In de loop van de middag/avond kwam Per Astad aan, een wat oudere Noor, die mij niet sympathiek overkomt. Ik lig dus in het goede bed en het probleem wordt nu de aankomst van de Argentijn die in het bed moet liggen wat ik nu bezet. Dat was dus ongeveer de informatie van Per. Ik had gehoopt op tijd naar Holland Huis te kunnen gaan, maar helaas was de Indonesier involved dus te laat. Laat maar lopen dus. ‘s-Avonds nog wat met Per gebabbeld maar daar komt niet veel uit, hij is alleen bang voor Lentino!
Team members:
Maj Reino Reinano FIN SMO,
Kap Lasse Farsund NOR MIO/MAO,
Kap Claudio Leite BRA (tijdelijk TL),
Maj/Lt-kol Roberto Lentino ARG (verlaat de missie),
Kap Per Astad NOR TL,
Maj Abdullah Sazali MAL,
Kap Joao Maldonado POR,
Maj Islam Zahur BAN,
Maj Erastus Kimue KEN

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Vrijdag 4 maart 1994

Twijfel over accommodatie en uitslapen. Vreemde telefoon uit Angola. De service van Per bij de lunch was beneden peil. Zijn hulpvaardigheid is matig. Vanaf 13.00 uur dus in radarroom en ik denk zelfs een heli vlucht te hebben gezien. En nog veel meer dan dat, in totaal ongeveer 4 stuks. Zoals de afspraak was stond ik om 19.00 uur buiten, maar het bleek tevergeefs want het duurde tot 19.20 voordat er eindelijk een auto verscheen. Gelukkig was dat nog net op tijd om de sluitingstijd van de keuken van Holland Huis voor te zijn. Bij de poging om om 20.20 het office in de tower te bellen bleek de fax in automatisch te staan. Joao was met de auto in Zagreb en Erastus zat nog in de radarroom. Voorzichtig vragen leverde me een rit op met de chauffeur van dienst naar de accommodatie om 21.00 uur.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zaterdag 5 maart 1994

Na eerst uitgeslapen te hebben verscheen de landlady, een apetijtelijke blonde vrouw. Ik vermoed dat de huurprijs ongeveer $450,- is. Vervolgens werden we opgehaald door Erastus. Per veranderde tijdens de rit van auto(Lasse)en ik ging met Erastus lunchen. Na de lunch towerdienst, wat in alle rust voorbij ging (geen MIG’s). Sitrep en persrep voorbereid en tevens de brief verder bewerkt. De tijd ging redelijk snel mede omdat ook even contact was met Vlado en Valeria. Ik vermoed dat de fax alleen met het tweede toestel werkt. De muis hangt nu ook aan de computer en een uitdraai van alle mogelijke karaktersets is indrukwekkend. TV gekeken o.a. een korte film brief encounter en plat.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zondag 6 maart 1994

Een standby dag. Eerst uitgebreid in het bad en vervolgens ‘dagboek’ bijgewerkt. Het kwam plotseling bij Per op om de sleutel van de auto van het Banja Luka team, die gebroken was, naar het team te brengen. Na de lunch (Per dropte mij daar)was er plotseling een meeting van het team in de tower. Main issue, in time en Per is (weer) teamleader. Na dit nodeloze intermezzo ging ik met Per op pad naar NEPBAT. Een uitstapje met mooi weer. Vlado gezien en gesproken, een kop Hollandse koffie en weer terug. Inmiddels, had Per me verteld, was Roberto Lentino in de accommodatie. Toen ik terug kwam, Per reed door naar de Tower, was het appartement leeg. Iemand had, veel rokend, de nodige zaken verwijderd. Navraag bij Claudio telefonisch leerde me dat Roberto de sleutel had afgegeven in de toren, maar zijn woon-en verblijfplaats is onbekend????? ‘s-Avonds twee films bekeken op TV. Hogan’s rum en een western met een groot open eind.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Maandag 7 maart 1994

Op tijd opgestaan (6.45) want om 07.10 was het vertrek geplanned. Dit gebeurde ook. Eerst werd een vriend van Per opgehaald , die naar Belgrade moest , vervolgens werd Islam thuis afgezet en ik gedropt in MASH. In MASH direkt naar orthopedie gegaan . Het ‘gips’ werd verwijderd en de krammen. Vervolgens werden er foto’s gemaakt van de enkel en een nieuw omhulsel aangemeten. De foto’s, op mijn navraag, werden me ter hand gesteld en vervolgens werd ik door Claudio opgepikt om mijn duty in de toren op te pakken. De SMO is inderdaad een man van veel woorden en weinig delegatie. ‘s-Middags na de lunch met Per patrouille.Hij is toch wel een beetje een mopperpot. Op HQ nieuwe platen op de auto, wat lekkernijen in de PX gekocht en met niet weinig moeite een broek uit de derde baal in de kelder gehaald. Daar ik daar toch was ook maar direkt een blouse mee genomen. Hierna nog naar Lucho wat door verkeerde wegen, niet vanzelf ging maar toch uiteindelijk lukte. Even binnen gewipt in het office (tower) en vervolgens naar H. huis gebracht. Waar Per me tegen tienen weer ophaalde. Nog wat nagebabbeld en plat.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Dinsdag 8 maart 1994

Na eerst uitgeslapen te hebben en een bad te hebben genomen werd samen met Abduhla Sasali MAL de lunch genoten. Daar ook nog Cor Geutjens gesproken die er een potje van maakt in sector North, zover ik het begreep. Vervolgens de radar in met als enig hoogtepunt een Spaanse kist die op weg naar Split uitweek naar Rijeka vanwege rook uit een motor. Het gerucht was dat de kist dicht bij de B-H grens door een raket was getroffen. Mijnsinsziens onzin maar de SMO moest zich er natuurlijk in mengen. Na radar naar Toren gehobbeld en vervolgens door Abduhla naar huis gebracht. Per niet aanwezig. TV kijken en de berg post doornemen. Redelijk op tijd gaan slapen(overigens Per was er inmiddels wel)

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Woensdag 9 maart 1994

Tegen tienen opgestaan en na haren wassen wat zitten lezen in de bergen post. Vervolgens bleek dat er e.e.a. in het rooster ging veranderen. Na de lunch mocht ik dus in plaats van toren naar de radar wat een lol. Per “onderzoekt” het Spaanse vliegtuig geval. Na mijn aflossing/bevrijding naar het appartement gebracht. Daar TV gekeken (matige voetbalwedstrijd en comedy en vervolgserie over Cornwall(WO II) en een goede film italiaan..acteur). Vervolgens kwam Per toch nog aanwapperen. Wat nagepraat over zijn onderzoek en plat. De Spanjaard was te dicht langs de UNPA gevlogen en met VFR(visuel flight rules). Een missile is waarschijnlijk achter of onder de staart geexplodeerd en derhalve mag de piloot van geluk spreken. De vier passagiers, die ook nog niet op het manifest stonden vermeld, waren licht gewond. De staart van de kist leek op een gatenkaas volgens Per. E.e.a. is echter een civiele aangelegenheid en de UN heeft er eigenlijk niets mee te maken en zeker HQ UNMO niet. Een ‘normaal’ luchtverkeers ongeval.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb Donderdag 10 maart 1994

Tegen negenen opgestaan. Een baal gepakt en was gestart. Veel later dan gebruikelijk opgehaald door Joao. Radar dus onbezet! Na gelunched te hebben dus na 12.30 de gevangenis in. Tijdens de middagsessie dit keer niet eens sigarettenpauze genomen omdat het druk was met unknown flights. Zelfs een 7777 gezien en zien verdwijnen. Na de dienst met Per terug die vier video banden huurde. Het waren matige films en bovendien moet je bij hem wel aan aandachtsspreiding doen want tijdens een film kletst hij gewoon door en je moet hem wel af en toe antwoorden.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Vrijdag 11 maart 1994

‘s-Ochtends al naar de gevangenis. Paul regelneef(v. Harten) tapes op de toren. Verder weinig events in de radar. ‘s-Middags patrouille Zunaj was afgesloten en Lucko dun bevolkt. Op HQ wat rondgehobbeld, veel bekenden en in trainingssectie een lesje computerkunde basics gegeven. In PX cola + gekocht en vervolgens retour. In de toren nog wat rongehangen en na 19.00 uur naar appartement. Films gekeken die Per weer had geruild. Frank belde nog gehaast op. De was gedaan (wit-bont) en plat. Op HQ ook vernomen dat 25/3 onze uitboeking begint en dat naar alle waarschijnlijkheid de 29e wordt gevlogen.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zaterdag 12 maart 1994

Weer ruim geslapen, vervolgens de witte was opgehangen en de bonte opgevouwen. Wat muziek opgezet, de 60’s en gewacht tot na twaalven. De mannen snappen het nog steeds niet dat ik elke middag lunch en derhalve om 11.40 u opgehaald moet worden. Na de lunch met Khan, de nieuwe Pakistaan, die nog niet doorhad dat ik geen blad met eten kan tillen, Per afgelost, die voor het oog niet opgewonden was maar ik weet wel beter. Onder het genot van Alan Parsons etc. heb ik me aan de radar gekluisterd. Per’s veronderstelling dat er geen airdrops zouden zijn, bleek niet waar 6 waarvan 2x1 en 2x6. Het vierde rooster inmiddels ontvangen waaruit blijkt dat ze me ook na de 25e wensen in te zetten. Bad luck my friends. Na afgelost te worden door Joao reed ik de auto naar de toren, begaf me naar het office om te ontdekken dat Islam Zahur al weg was. Ik pikte hem dus op bij de radarroom en hup naar accommodatie. Onderweg vernam ik dat Per, waarschijnlijk een barbecue party heeft en vannacht niet ‘thuis’ komt, leuk dat zo te vernemen. Zijn zoon belde om te groeten en een Kroatisch jongetje wilde een camera verkopen aan de deur. De film African Dream was erg goed.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zondag 13 maart 1994

De enerverende duty ving eerst ‘s-middags aan. Wederom had men niet door dat 11.40A de ophaaltijd is en wederom was Per het ‘slachtoffer’. Het duurde even voordat de SMO in de toren uitgespeeld was op de computer maar tenslotte kon ik mijn gang gaan dus hop 10 x 4 vellen eruit en persoonlijke noten schrijven. Na 17.00 kwam Khan, voor wie ik de sitrep/persrep heb gemaakt. Een invuloefening bleef voor hem dus over. In de accommodatie the red shoes gezien en Per gedag gezegd die binnekomend weer verdween. Om 03.30 kwam hij ‘thuis’

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Maandag 14 maart 1994

De pick-up naar achterkant radarroom gereden en binnen de brieven afgemaakt. Een employee wil wat zaken van de PX(claudio was involved) die ik beloofde te regelen. De duty was verder boring. Samen met Joao verder de patrouille gereden. Op HQ wat rondgehangen en vervolgens retour toren. Goed patrouille rapport gemaakt en vervolgens Khan naar huis gebracht en met een Engelsman David Johnston gepoogd P van harten te vinden bij MCCC wat dus op niets uitliep. Vervolgens naar hotel panorama en daar twee biertjes gedronken. Hierna de auto aan Islam afgegeven(23.30 i.p.v. 22.15). In appartement kwam Per ook nog aanzeilen. Na 12en plat. Brieven gepost. PX weer bezocht(problemen met rationscard)

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Dinsdag 15 maart 1994

Uitgeslapen.Rene d’Hollosy gebeld, goed gesprek. Met Islam en Khan op patrouille. ‘s-Avonds Holland Huis, kranten gelezen en op tijd plat. Ook nog Paul gebeld. Chef Vratnica niet kunnen vinden was in Zagreb en komt 29e terug of zo. 29e balen en koffers verzamelen? Voor gebouw op Pleso, ik neem aan dat daar nog een schrijven over komt of zo.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Woensdag 16 maart 1994

‘s-Morgens dienst op de toren, redelijk rustig met uitzondering van diverse vluchten van de MIG 21’s. Maar daarvoor zit ge er tenslotte. ‘s-Middags op patrouille met Claudio waar na het wachten voor een overstekende MIG 21 de runway van Zinaj werd opgedraaid. We konden niet vermoeden dat er zich een verrassing zou openbaren. We zagen dus 5 MI-24’s en dat was meer dan ooit tevoren. Bovendien zagen we bij Lucko ook nog de nodige mobiele AA. Een toevallige goede patrouille dus. Op HQ ontmoette ik P van Harten die me ‘uitnodigde’ voor een party. Vanuit de toren dus rond 18.00 uur vertrokken en vervolgens een party bij MCCC/5ATAF gevierd. Tegen twaalven thuis en ik had geen drankcontrole moeten hebben want dan zou ik door de mand zijn gevallen.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Donderdag 17 maart 1994

Gelukkig wat uit kunnen slapen en voor het eerst de lunch maar geschrapt. Herman Benniker belde nog op om te informeren naar de voet en te verwoorden dat hij het echt wel even gehad had in Sarajevo. Volgens zijn zeggen zijn de moslims aan het doordrammen. Khan afgelost in de radar en kranten gelezen o.a om de wereldkampioenschappen schaatsen resultaten te vernemen. Verder deze middag tegen de slaap gevochten daar het radarbeeld nu niet bepaald enerverend was. Na aflossing bij Burger King double Whopper en frites opgehaald(zelfs Islam en Claudio wilde ook eten). Frites in de auto opgegeten en de hamburger in de accommodatie. Weinig enerverends op de TV en toen Per plat ging heb ik de rest van de film flash back bekeken(1990)een goede film die refereerde naar de 60’s.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Vrijdag 18 maart 1994

Uitgeslapen en een bad genomen. Vervolgens met Joao lunch en hierna tower-duty. E.e.a werd later dan gewoonlijk omdat het BAMCC DSR van de 17e er nog niet was. Truc via MCCC en zowaar de 18e kwam via Skopje. Omdat zij ook nog een unidentified target hadden met snelheid 1220 knt’s werd het branch sitrep wat abnormaler. Zal me benieuwen wat de SMO hier weer over te vertellen heeft. Al met al 22.10A naar appartement. Niets wezenlijks op TV(soort Kroaat Grammy) dus plat rond 00.30. In tower ook nog begonnen met Odette’s brief antwoord in computer te zetten.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zaterdag 19 maart 1994

Foutje, dacht ik naar de toren te mogen werd het toch radar.Boris(deodorant en dunhill) kwam nog even op het subject terug. Zal toch met proof moeten komen d.w.z. merchandise and bill. Radarplaatje displayed dikke wolken dus verwarring alom. Na de lunch dus patrouille met Islam. Niets bijzonders. Op HQ weinig te beleven en PX was dicht (Islam). Terug naar Pleso en daar bleek de PX geen softdrinks te hebben. Islam dus uiterst teleurgesteld. Lang in de toren blijven hangen en tenslotte via Burger King af. In de accommodatie bleek er weinig smaakverchil te zijn tussen een Double Whopper en een Double Whopper cheese. Avond gevuld met TV kijken en redelijk vroeg plat. Morgen vroeg dag.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zondag 20 maart 1994

Tegen zevenen op en 07.30 in de toren. Daar response brief Odette afgemaakt en verder weinig enerverends. Met Joao patrouille. Weinig enerverends m.u.v. het aanrijden van een hond bij Lucko. Op HQ zo mogelijk nog rustiger dan gisteren. Bij terugkomst in toren bleek Khan problemen te hebben. Via MOVCON een nieuw inktpatroon geregeld. Andere printer bleek geen werkbare oplossing. Op tijd thuis en TV gekeken zoals gewoonlijk nietwaar?? Ik viel bij Monthy Python… in slaap en werd door telefoon gewekt. Slob/Frankfurt, vriend Per was niet gearriveerd. Dus 24.00 uur weer plat.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Maandag 21 maart 1994

Standby maar voor negenen gewekt door Per. Snel gewassen en baard bijgewerkt en Roberto opgepikt. Deze kleedde zich om in het appartement van burger naar militair en ik transporteerde hem naar HQ. Daar wat rondgehangen en midmonth advance opgehaald. Ricardo nog gezien en gesproken. Tenslotte met Joao & Khan retour naar Pleso. Daar gelunched en Khan in de radar gedropt en Joao op de parkeerplaats bij de toren(discussie met Per). Even de toren in om te princen en daarna retour appartement (14.15). Roberto brengt hier ook de nacht door. In appartement dus rustig krant gelezen, van muziek genoten en een biertje genomen. Tegen zevenen de auto gepakt Claudio en Roberto bij de toren opgepikt, auto aan Islam afgestaan en de avond verder gevuld met rondhangen. Roberto pakte zijn spullen en Per maakte zoveel herrie als maar kon radio/tv of cassette/tv en drank.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Dinsdag 22 maart 1994

Uitgeslapen. Per haalde me op met een gewassen auto. Lunch. Per niet vriendelijk kleine salade werd een grote en Noors kletsen met een collega. Vervolgens de radar in, hoe ik dat telkenmale overleef is me een raadsel, maar het lukte in elk geval weer. Joao loste me af en buiten stonden twee auto’s, PER en Terje een Noorse lt-kol. Eén auto werd bij Islam gedropt en de andere naar het appartement. Wat bier en cognac gedronken en Terje Ryding hielt het dus niet lang vol, bovendien zitten nog wat ervaringen in hem van Sarajevo, die er nog niet uit zijn. Hij viel tenslotte op de grond in slaap. Al met al was het tussen 01.00 en 02.00 voordat ik in bed kroop.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Woensdag 23 maart 1994

Bijna klaar met de missie. Gisteren mondeling vernomen dat de extensie is afgewezen. Verbaast me niet maar een stuk papier wil ik nog wel zien. Er was eerst geen water maar inmiddels wel. Een bad genomen en de was aangezet. Islam haalde me op Terje was al gaan wandelen. Samen gelunched en vervolgens naar de toren. Odette’s brief afgemaakt en 1 x MIG genoteerd. Voor de rest een rustige dienst. Paddie kwam nog even langs(zie 14e) en tenslotte begon iedereen zich te bemoeien met het UNHCR convoy te Teslici(east of). Toen iedereen dus weg was (Per/Lasse/Claudio) heb ik de zaak snel geregeld (UNMO’s kunnen niet helpen). ‘s-Avonds (via Burger King)home en daar voetbal gezien waar Croatie zowaar met 2-0 won van Spanje in Verona!

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Donderdag 24 maart 1994

De laatste werkdag in Pleso Team. Met de Pick-Up naar de radarroom gereden en daar dus de ochtend doorgebracht. Zoals gebruikelijk dus weinig te beleven. Om 12.30 belde Joao me op met een wazig verhaal waar o.a. uit bleek dat hij met Claudio had geruild zodat die mij dus kwam aflossen. Niets bleek minder waar, tot 13.30 tevergeefs getracht zowel per telefoon als met de radio de toren te bereiken. Toen beide middelen niet werkten heb ik dus mijn ‘post’ verlaten om polshoogte te nemen. Naar mijn mening had Joao foutjes gemaakt. Met Khan, Claudio opgepikt en vervolgens patrouille. Op HQ al wat uitboekers gesproken. Cor Schellekens, Gottgens, Malschaert, Hoogsteder etc. Na terugkomst in tower twee brieven één van Jacky(Jo schrijft niet) en één van Erik, die er vast van overtuigd is dat Odette wenst te scheiden. ‘s-Avonds TV gekeken en pakken. Viel me toch tegen om alles in de aanwezige containers te krijgen. De noodklok van Erik zorgde voor een onrustige nacht.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Vrijdag 25 maart 1994

Tegen half acht opgestaan en gewassen en vervolgens door Per de twee balen en middelkoffer alsmede carrierekoffer naar de Nissan ‘laten’ sjouwen. Uitboeken/checken begonnen en dat liep best wel redelijk soepel, alles bleek te halen in één dag. ‘s-Middags medal parade en daarna social. Vervolgens ingeboekt in Astoria en hierna naar Holland Huis. Daar was het goed vol. Na HH naar SWEDbar en tenslotte met Paul van H naar Astoria. De groep uitboekers is maar matig geïntegreerd. De collegae lopen van hot naar haar en ik hang maar wat rond.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
Zaterdag 26 maart 1994

Op tijd, voor achten, opgestaan en met een verlate shuttle naar HQ.Een gesprek met psychologe en rondhangen maar weer. ‘s-Middags met chauffeur CMA (kpl de Haas) om ongeveer 14.30 thuis(astoria) gebracht. Naar kamer, wat geslapen en vervolgens de dagboek voering bijgehouden(lag 2 dagen achter). Het los zand gebeuren zet zich dus voort van 18.15 tot 20.00 beneden in hotel gezeten en geen collega gezien of gesproken. Ik leef nu echt in een geïsoleerde wereld en Erik’s brief laat me niet los. Dus maar weer wat op papier gezet wat Odette weer kan lezen. Het wordt langzamerhand een boek maar het is ook van levensbelang.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb

Zondag 27 maart 1994

Tussen negenen en tienen naar beneden voor ontbijt. Daar bleek het één uur later te zijn(zomertijd)hetgeen mij volledig was ontgaan. Desalnietemin werd toch nog ontbijt geserveerd. Na het ontbijt even buiten een sigaretje roken. Willem Laplooi kwam ook naar buiten, hij verwachtte zijn dochter uit Oostenrijk. Toen die arriveerde zijn we samen naar Pleso gereden. Holand huis was natuurlijk dicht dus PX en Burger King bezocht. Vervolgens retour en van 14.30 tot 16.30 voorgeslapen. De meute zat gisteren dus van 18.00 tot 23.00 in de chinees erg collegiaal. Om 18.30 aftocht voor diner. Een uitstekend geregeld geheel met Bastiaans, om ongeveer 24.00 uur terug.

RichardR.V.A. Braun
Zagreb
maandag 28 maart 1994

Immens lang uitgeslapen omdat de nacht zeer matig was. Vervolgens met taxi naar HQ(73.000HDR). Daar eerst de baal en de koffer uit het achterste gedeelte van de kelder gehaald, Lex hielp op het laatste stuk. Vervolgens gewacht op viertonner, die naar het schijnt, niet vanzelf was gekomen als we niets hadden gezegd. Balen ingeladen, inclusief m’n twee koffers(middel + carriere), vooral die laatste hoop ik morgen met de juiste golf te zien vertrekken, zodat ik ze weer op schiphol terug zie. Vervolgens met viertonner naar Astoria en nu schijnt er ook nog een rotatiefeest te zijn waar wij UNMO’s ook aanwezig kunnen/mogen zijn. Middagdut gedaan en in plaats van rotatiefeest chinees gegeten met Willem en later Cor en Molman alsmede Lex. Inclusief natafelen werd het dus toch nog ongeveer 24.00 uur.
RichardR.V.A. Braun
Zagreb-Amsterdam-Nieuwegein
Dinsdag 29 maart 1994

De wachtdag. Na onbijt voor 08.30 koffers ingeleverd op Pleso en vervolgens wortel schieten tot 11.30 uur. Deze tijd bracht ik merendeel door in Holland Huis. Na een appel die de inflexibiliteit KL nogmaal aantoonde werd ook nog eens één uur in de achtervertrekhal van de luchthaven doorgebracht. Een voorspoedige vlucht zonder drinken en roken!!! Frans(koffers) Johan van E, Ton Waelpoel en Max van Velzen haalden me in en Frank bracht me thuis. Wat daar allemaal gaande is valt met geen pen te beschrijven. Odette geeft geen antwoord op de vraag ja of nee maar is wel spullen aan het inladen. Een belachelijke situatie.